Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Papieren Srebrenica-slachtoffers gevonden in massagraf

4 aug 04

In een massagraf bij Bratunac in het uiterste oosten van Bosnië zijn zondag identiteitspapieren gevonden van slachtoffers van de massaslachting na de val van de moslim-enclave Srebrenica in 1995. Dat heeft Murat Hurtic van de Bosnische commissie voor vermiste personen woensdag laten weten.

De papieren lagen tussen de lijken van moslims uit Brutanac, ten noorden van Srebrenica, die eerder in de Joegoslavische burgeroorlog (1992-1995) werden vermoord. In totaal zijn de
afgelopen weken 117 lijken opgegraven, aldus Hurtic. Ze waren in lijkzakken gestopt die in die tijd alleen door het Joegoslavische Volksleger (JNA) werden gebruikt. Volgens Hurtic lijkt het erop dat de lichamen eerder op een andere plek begraven lagen.

Na een tip werd het massagraf van 25 meter bij 4 meter ontdekt in een veld bij het dorp Bljeceva. De opgravingen gaan nog zeker een week door, aldus Hurtic. De vervolging van moslims in Bratunac en andere plaatsen in de omgeving leidde ertoe dat tienduizenden vluchtelingen samenstroomden in Srebrenica, waar zij jarenlang zouden worden omsingeld door het Bosnisch-Servische leger. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat kon in juli 1995 de val van de enclave niet voorkomen, met de moord op duizenden moslims tot gevolg.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief