Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zes buitenlandse gijzelaars in Irak vrijgelaten

4 aug 04

In Irak zijn woensdag vier Jordaanse en twee Turkse gijzelaars vrijgelaten. Allen zijn vrachtwagenchauffeur en waren in dienst van een buitenlands bedrijf in Irak. De extremistische groeperingen die hen hadden ontvoerd, eisten van hun werkgevers stopzetting van hun activiteiten voor de Amerikaanse troepen in het land.

Een groepering die zich de Groep van de Dood noemt, hield de Jordaniërs sinds donderdag vast. De ontvoerders lieten hen gaan als blijk van waardering voor familieleden van de vier, die in Amman hebben deelgenomen aan een optocht om hun sympathie te betuigen voor de opstandelingen in Irak. Bovendien hebben de vier chauffeurs hun gijzelnemers beloofd nooit meer goederen voor het Amerikaanse leger te zullen vervoeren. Woensdagavond waren zij terug in Jordanië, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De twee Turkse gijzelaars kwamen vrij nadat de firma waarvoor zij werken was gestopt met de bevoorrading van het leger van de VS. De groep al-Tawhid wa al-Jihad van Abu Musab al Zarqawi, die wordt beschouwd als de leider van al-Qaeda in Irak, hield de twee sinds zaterdagavond vast.

Elf buitenlanders in Irak zijn nog in gijzeling. Zeven werknemers van een Koeweits transportbedrijf werden twee weken geleden ontvoerd door een groepering die zich Houders van de Zwarte Banieren noemt. Haar ultimatum aan de werkgever van de drie Indiërs, drie Kenianen en een Egyptenaar liep zondagavond af. Het Koeweitse bedrijf liet woensdag echter weten dat de onderhandeling over hun vrijlating, die zondagavond werd afgebroken, is hervat.

Voorts hebben diverse groeperingen nog een Syrische en twee Jordaanse vrachtwagenchauffeurs en een Libanese zakenman gegijzeld. Over hun lot en over de eisen van hun ontvoerders is niets bekend.

Behalve buitenlandse werknemers, moeten ook Iraakse politiemensen het nog steeds ontgelden in Irak. Opstandelingen verwijten hen collaboratie met het Amerikaanse leger. In de
noordelijke stad Mosul kostten diverse gevechten tussen politie en opstandelingen twaalf mensen het leven. Ten minste 46 mensen raakten gewond.

Het provinciaal bestuur in Mosul stelde om drie uur 's middags een uitgaansverbod in, waarna de politie en de Nationale Garde de stad weer onder controle kregen. Een woordvoerder zei tegen CNN te verwachten dat het uitgaansverbod donderdag weer wordt opgeheven.

Bij de gevechten in Mosul zou de broer van mullah Krekar zijn omgekomen. Mullah Krekar is de oprichter van de radicale islamitische beweging Ansar al-Islam. Hij woont sinds 1991 als vluchteling in Noorwegen. Volgens Washington is de moslimbeweging verantwoordelijk voor een aantal aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak en onderhoudt zij banden met het terreurnetwerk van Osama bin Laden. In Jordanië is mullah Krekar bij verstek veroordeeld voor terrorisme.

De belangrijkste verdachte in Irak, de gewezen dictator Saddam Hussein, wil zijn proces afwachten in een neutraal land, bij voorkeur Zweden. Dat meldde de Zweedse krant Aftonbladet woensdag op gezag van Giovanni di Stefano, een van Saddams advocaten. De raadsman acht het nog steeds mogelijk dat er geen proces komt, omdat Saddam Hussein als president van Irak immuniteit zou genieten. Maar als het zo ver komt, zou Zweden een goed land zijn om dat proces af te wachten, vindt hij. Dit vanwege het humane rechtssysteem en de comfortabele gevangenissen in het Scandinavische land, aldus Di Stefano.

(Bron: ANP/Reuters/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief