Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Chef voor Britse operaties van al-Qaeda opgepakt'

5 aug 04

De Britse politie heeft de chef voor operaties in Groot-Brittannië van het terreurnetwerk al-Qaeda in de kraag gevat. Dat meldden verscheidene Britse kranten donderdag onder meer op basis van informatie van de Pakistaanse inlichtingendienst.

De Pakistanen zouden informatie over de man, die volgens Islamabad directe orders kreeg van Osama bin Laden, hebben doorgespeeld aan de Britse autoriteiten. Britse agenten zouden de chef operaties vervolgens hebben opgepakt. Onduidelijk is waar en wanneer de man, die volgens The Daily Telegraph het alias Abu Eisa al Hindi gebruikte, precies is gegrepen.

"Hij bereidde een of andere aanslag in Groot-Brittannië voor en zijn gevangenname is een goed signaal dat informatie die hier (in Pakistan) wordt verkregen van al-Qaeda aanhangers, leidt tot resultaten", aldus een Pakistaanse functionaris tegen The Telegraph. Volgens The Times zou het vliegveld Heathrow vermoedelijk het doelwit zijn van de man die de codenaam 'Bilal' droeg.

De verdachte zou in nauw contact hebben gestaan met de al-Qaeda computerexpert Khan die vorige maand in Pakistan werd gegrepen met onder meer gedetailleerde beschrijvingen van gebouwen van financiële instellingen in de VS. Volgens de Pakistaanse autoriteiten kwam de informatie die leidde tot de arrestaties van de afgelopen dagen in Groot-Brittannië van zijn computer.

De 25-jarige Khan zou Groot-Brittannië zes keer hebben aangedaan en nauwe contacten hebben onderhouden met Bilal over een aanslag op Heathrow, zeiden Pakistaanse inlichtingenfunctionarissen tegen The Times. Een Britse regeringsfunctionaris sprak donderdag echter tegen dat er sprake was van een specifieke terroristische dreiging tegen Groot-Brittannië. "Als we bewijs zouden hebben van een specifieke dreiging, zouden we dat aan iedereen vertellen", aldus minister Peter Hain tegen de BBC-radio.

De Amerikaanse krant The New York Times berichtte donderdag dat de arrestaties in Groot-Brittannië samenhangen met de verhoging van het terreuralarm in de VS het afgelopen weekeinde. Het dagblad beriep zich op anonieme Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen. Een Britse marineofficier heeft gemeld dat al-Qaeda van plan is de internationale handelsvaart aan te vallen. Dat zei admiraal Sir Alan West in een interview dat het maritieme tijdschrift Lloyd's List donderdag publiceerde.

Ook op alle Italiaanse luchthavens is de waakzaamheid verscherpt na een dreigement van een militante organisatie die zegt verbonden te zijn aan al-Qaeda. De Abu Hafs al-Masri Brigades dreigen in een verklaring met aanslagen als premier Berlusconi de Italianse troepen niet binnen vijftien dagen weghaalt uit Irak.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief