Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Militie al-Sadr in de aanval

6 aug 04

De donderdag opgelaaide strijd tussen Amerikaanse militairen en aanhangers van de radicale Iraakse sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr is vrijdagochtend in alle hevigheid voortgezet. Volgens de Arabische nieuwszender Al-Jazeera stonden verschillende gebouwen in de heilige stad Najaf in brand.

De BBC meldde dat Amerikaanse gevechtshelikopters de aanval hadden geopend op een begraafplaats in Najaf waar militieleden zich zouden ophouden. Ook uit andere steden kwamen berichten over gevechten. In Nasiriya raakten Italiaanse militairen slaags met aanhangers van al-Sadr. Vier burgers zouden door het geweld om het leven zijn gekomen.

Donderdag kwamen bij gevechten tussen coalitietroepen en militieleden zeker drie Amerikanen om en een onbekend aantal Irakezen. Militieleden schoten volgens Amerikaanse bronnen een helikopter uit de lucht. Twee piloten van het toestel raakten gewond. Even buiten Najaf vielen leden van het Mahdi-leger van Al-Sadr een Amerikaans konvooi aan en doodden een militair. Vijf anderen raakten gewond.

Volgens bronnen bij ziekenhuizen in de sjiitische wijk Sadr City in Bagdad zouden daar sinds donderdag 26 doden zijn gevallen. Volgens het Iraakse ministerie van Volksgezondheid waren er negentien doden en 111 gewonden. Alle doden zouden Irakezen zijn. De gevechten donderdag in Najaf waren de hevigste sinds de opstand van al-Sadrs aanhang in april en mei.

Met de nieuwe aanvallen schendt de geestelijke het staakt-het-vuren dat hij in juni afsprak met de coalitietroepen. Volgens een woordvoerder van al-Sadr waren echter de Iraakse politie en het Amerikaanse leger met schieten begonnen. Een woordvoerder van al-Sadr zegt in de vrijdageditie van The Washington Post dat er "een nieuwe revolutie" gaande is tegen de buitenlandse troepenmacht. Die moet volgens Ahmed Shaybani uitmonden in "onafhankelijkheid en democratie" in Irak.

Soortgelijke geluiden van lokale militieleiders kwamen donderdag ook uit de zuidelijke stad Basra waar Britse militairen slaags raakten met leden van de militie van al-Sadr. Hier vielen zeker twee doden. Directe aanleiding was hier de arrestatie op woensdag van vier militieleden. De Iraakse minister van Binnenlandse Zaken zinspeelde er donderdagavond op dat de overgangsregering van premier Allawi de noodtoestand zal afkondigen in delen van Irak.

De tijdelijk eerste minister van het Arabische land zal daarover naar verluidt zaterdag een besluit nemen. Al-Sadr zou al hebben aangeboden om opnieuw een bestand in acht te nemen, maar onduidelijk is hoe serieus dat aanbod is.

(Bron: ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief