Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Al-Hindi ook betrokken bij aanslagen in VS'

7 aug 04

De in Londen gevangen zittende Abu Issa al-Hindi, de vermeende chef voor Britse operaties van het terreurnetwerk al-Qaeda, zou ook betrokken zijn geweest bij de aanslagen van 11 september 2001 in New York. Dat meldde The New York Times zaterdag.

Al-Hindi was volgens de bronnen van de krant door Osama bin Laden naar New York gestuurd met de opdracht uit te vissen wat geschikte doelwitten voor aanslagen zouden zijn. Hij zou een groepje van drie terroristen hebben geleid die de beurs in Wall Street en andere gebouwen in New York hadden bespioneerd.

In 2000 en 2001 zou al-Hindi een aantal keren naar de Verenigde Staten zijn gereisd. Een antiterreureenheid van de FBI probeert nu volgens de krant te achterhalen waar in de VS al-Hindi in die periode is geweest.

De Britse politie heeft vrijdagavond nog een van de eerder deze week aangehouden verdachten van terrorisme vrijgelaten. Volgens de nieuwszender gaat het om een 25-jarige man. Eeder was ook al een verdachte vrijgelaten. De politie heeft tot zondagavond de tijd om de elf nog vastzittende arrestanten van dinsdag te verhoren. Dan uiterlijk moet zij besluiten of de verdachten worden aangeklaagd of vrijgelaten.

Met de arrestatie van al-Hindi heeft de Britse justitie al-Qaeda een zware slag toegebracht, stellen de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten. Volgens de Amerikaanse zender NBC staat al-Hindi bij de Amerikaanse geheime diensten in de boeken als een Brit van Indiase afkomst.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief