Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

England: geen opdracht tot misbruik

7 aug 04

De Amerikaanse soldate Lynndie England heeft toegegeven dat ze Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis heeft vernederd. Ze heeft daartoe geen opdracht gekregen, zoals ze eerder steeds wel verklaard heeft. England is vier dagen verhoord door militaire onderzoekers.

De foto's waarop England en anderen Iraakse gevangenen misbruikten brachten de Amerikaanse regering in ernstige verlegenheid. De foto's shockeerden de wereld, en leidden tot het besluit het gebouw dat model stond voor ernstige uitwassen, af te breken.

England gaf toe dat ze verschillende keren op gevangenen is gaan staan. Hoewel ze geen orders in die richting heeft gekregen, zei ze wel dat de bewakers in Abu Ghraib complimenten kregen van leden van de militaire inlichtingendienst.

De militaire onderzoekers moeten nu beslissen of England terecht moet staan. Ze is aangeklaagd voor negentien gevallen van misbruik van gevangenen, waarop een maximale straf staat van 38 jaar. Leden van de compagnie van Lynndie England hebben Abu Ghraib als een hel beschreven, waarin een totaal corrupt regime heerste.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief