Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Annan verwelkomt akkoord over Darfur

7 aug 04

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft vrijdag het akkoord verwelkomd dat VN-gezant Jan Pronk sloot met Sudan. De Nederlander kwam een plan overeen met Khartum voor de ontwapening van de Arabische milities in Darfur voor eind deze maand.

Volgens een VN-woordvoerder heeft de hele Sudanese regering ingestemd met het akkoord tussen Pronk en de minister van Buitenlandse Zaken Ismail. De twee partijen ondertekenen formeel op maandag de overeenkomst, maakte zegsman Eckhart bekend. Het akkoord behelst maatregelen die Sudan moet nemen om de milities te ontwapenen, om de veiligheidssituatie in Darfur te verbeteren en maatregelen om de humanitaire crisis te verlichten.

Ook heeft Khartum beloofd beveiligde gebieden in acht te nemen waar geen regeringstroepen actief mogen zijn. Die regio's liggen in en rond vluchtelingenkampen, in steden en in dorpen zodat burgers hun dieren kunnen verzorgen en op zoek kunnen naar voedsel en water.

"De secretaris-generaal hecht veel belang aan wezenlijke en controleerbare vooruitgang de komende dertig dagen op weg naar het herstellen van de volledige veiligheid in de regio Darfur", aldus Eckhard. Annan kijkt uit naar "snelle en onafgebroken actie" van Khartum. Eerder nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan waarin de Sudanese regering dertig dagen de tijd kreeg om op te treden in Darfur. Doet de regering dat niet dan volgen mogelijk sancties.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief