Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kerry wil veel troepen terughalen

7 aug 04

John Kerry, de Democratische presidentskandidaat, denkt als president het aantal Amerikaanse troepen in Irak binnen een jaar aanzienlijk te kunnen terugbrengen.

Dat doel kan worden verwezenlijkt door meer landen bij de opleiding van de Iraakse troepen te betrekken, zei Kerry in een radio-interview met National Public Radio. Zo kunnen de Irakezen sneller zelf de veiligheidsbewaking van het land helemaal op zich nemen.

Er zijn nu 138.000 Amerikaanse militairen in Irak. Veel van hen moeten langer blijven dan gepland wegens de bloedige opstanden van de laatste tijd.

Stafchef Card van het Witte Huis zei dat een besluit over het aantal troepen genomen wordt op basis van het advies van commandanten ter plaatse. Niet de politieke wenselijkheid staat voorop, maar de militaire noodzaak, vindt Card.

Afgelopen zondag heeft Kerry al gezegd, mocht hij president worden, niet meer troepen naar Irak te zullen sturen. Ook zei hij te hopen dat veel militairen die nu in Irak zitten naar huis kunnen tijdens zijn vierjarig bewind.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief