Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Irak voert doodstraf weer in'

8 aug 04

De Iraakse interim-regering heeft zondag de doodstraf in het land opnieuw ingevoerd. Voor een beperkt aantal misdaden, zoals moord, gijzeling en handel in drugs zal de ultieme straf kunnen worden opgelegd. Dit maakte een woordvoerder van de regering zondag bekend.

Volgens woordvoerder Gurgis Sada is het voorstel de doodstraf weer in te voeren al ondertekend. "Gisteren kondigden we een amnestieregeling aan, vandaag de doodstraf", aldus Sada.

Premier Iyad Allawi kondigde zaterdag een beperkte amnestieregeling aan voor opstandelingen die zich niet schuldig hebben gemaakt aan moord, verkrachting of ontvoering. Als zij zich binnen dertig dagen melden en berouw tonen kunnen zij vrijuit gaan.

De doodstraf gold al onder het regime van Saddam Hoessein. Na de val van de dictator schortte het Amerikaanse bestuur de straf op. De Europese Unie heeft er bij de Irakezen op aangedrongen de doodstraf af te schaffen, maar het was al eerder duidelijk dat de Europese pogingen waarschijnlijk weinig succes zouden hebben.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief