Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arrestatiebevel tegen Ahmed Chalabi

8 aug 04

De autoriteiten in Irak hebben zondag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Ahmed Chalabi, lid van de afgetreden voorlopige regeringsraad van Irak. Hij wordt verdacht van valsmunterij, aldus de Amerikaanse nieuwszender CNN. Hij zou oude dinarbiljetten hebben gemaakt om deze in te wisselen voor nieuwe exemplaren die in circulatie kwamen.

Chalabi verblijft op dit moment in de Iraanse hoofdstad Teheran, verwacht wordt dat hij binnen enkele dagen naar Bagdad terugkeert. Ook Chalabi's neef, Salem Chalabi, wordt gezocht. De rechter Salem geeft leiding aan het nieuwe tribunaal dat ex-president Saddam Hussein moet berechten. Salem wordt verdacht vam betrokkenheid bij de moord eerder dit jaar op een hoge functionaris van het Iraakse ministerie van Financiën, aldus een Iraakse collega-rechter die is belast met de onderzoeken.

De functionaris van Financiën deed volgens recente berichtgeving door The Los Angeles Times onderzoek naar de vermeende illegale handel in onroerend goed door de familie Chalabi. Salem ontkende zondagavond vanuit Londen tegenover CNN een rol te hebben gespeeld bij de moord op de betrokken ambtenaar in mei. Hij zei terug te keren naar Irak om zich te melden. Volgens hem hangen de arrestatiebevelen samen met "belachelijke pogingen" om zowel het tribunaal als zijn familie zwart te maken.

Ahmed Chalabi, die tegenover CNN ook alle aantijgingen ontkende, gold als een omstreden lid van de door de VS ingestelde Iraakse regeringsraad. De raad is opgevolgd door de interim-regering van premier Allawi.

Chalabi fungeerde lange tijd als de leider van de oppositiegroep Iraaks Nationaal Congres (INC) en hij genoot als informant en lobbyist de (financiële) steun van het Amerikaanse ministerie van Defensie en vice-president Dick Cheney.

De sjiiet Chalabi verliet in 1958 Irak na de omverwerping van de monarchie en leefde sindsdien in het buitenland, onder meer in de VS. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de CIA zagen Chalabi al direct niet zitten. Zij wezen er steeds op dat Chalabi in 1992 bij verstek tot 22 jaar cel en dwangarbeid is veroordeeld in Jordanië wegens financiele malversaties bij de door hem opgerichte Petra Bank.

Chalabi werd de afgelopen maanden steeds meer buitenspel gezet door Washington onder meer omdat informatie die hij had verschaft over onder het Iraakse wapenarsenaal onjuist was gebleken. Hij viel eerder dit jaar definitief in ongenade na beschuldigingen dat hij geheime Amerikaanse informatie zou hebben doorgespeeld in Iran.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief