Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ingezamelde geld aardbeving Marokko ongebruikt

12 aug 04

Het overgrote deel van de 1 miljoen euro die in Nederland werd ingezameld na de aardbeving in Marokko ligt nog ongebruikt bij de hulporganisaties. Dit terwijl 1500 dakloze Marokkanen nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden in tentenkampen leven.

De daklozen in het noorden van Marokko zijn teleurgesteld over de situatie. "Er is heel veel geld uit het buitenland binnengekomen maar wij hebben er niks van gezien", zegt een tentbewoonster. Ook Abdeslam Saidi uit het zwaar getroffen dorpje Ait Said woont nog steeds met vrouw en tien kinderen in een tent: "Het is heel erg warm nu en ik wil niet in een tent wonen. Kan iemand met deze temperatuur in een tent wonen? Wij koken in die tent."

Volgens H. Wemmers van Mensen in Nood/Cordaid is een groot gedeelte van het geld nog niet besteed omdat het geld is binnengekomen via particuliere organisaties. "Cordaid wil als niet-gouvernementele organisatie dat geld graag via particuliere kanalen besteden. Daar geeft de Marokkaanse overheid weinig tot geen ruimte toe", aldus Wemmers. Cordaid vreest dat door de ontstane situatie daklozen ook de koude winter in tenten moeten doorbrengen.

Bij de aardbeving van 24 februari, die een kracht had van 6,5 op de schaal van Richter, kwamen 620 mensen om het leven. De woningen van 14.000 families werden beschadigd of verwoest. De Marokkaanse overheid heeft na de aardbeving flinke kritiek gehad vanwege een gebrekkige coördinatie. Nu houdt de overheid bij de wederopbouw de regie sterk in handen.

Buitenlands hulpgeld moet worden besteed aan infrastructuur in de provincie Al Hoceima en aan algemene voorzieningen zoals de herbouw van scholen en ziekenhuizen. De gemeenten Amsterdam en Utrecht hebben onlangs hun medewerking aan de herbouw van een school toegezegd.

Abdellah Omar Moussa van de plaatselijke hulporganisatie: "Heel veel niet-gouvernementele organisaties uit Europa hebben geld verzameld, vooral de instellingen die zich bezig houden met herbouw van woningen. Dan is het niet eerlijk dat dit geld geblokkeerd blijft en niet gebruikt wordt voor het doel waarvoor het is verzameld."

"We moeten tolerant zijn", vindt topambtenaar Driss Benhima van de ontwikkelingsorganisatie voor het noorden. "Zo'n aardbeving vind niet ieder jaar plaats, dat was een nieuwe ervaring voor ons. Men maakt zeker fouten. Het belangrijkste is een goede intentie en eerlijkheid."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief