Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Geus wil geld van hogere inkomens voor minima

12 aug 04

Minister De Geus van Sociale Zaken wil de koopkrachtdaling van minima volgend jaar compenseren door hogere inkomens zwaarder te belasten. Hij denkt er bijvoorbeeld aan dubbel spaarloon aan te pakken.

"Mensen die het goed hebben, zijn wel bereid ietsje in leveren als de minima daarmee geholpen worden", zei De Geus woensdag tegenover het NOS Journaal. In het televisieprogramma NOVA zei hij dat hij met minister Zalm van Financiën al "globaal" heeft gesproken over de maatregelen.

Het hele kabinet is het er volgens De Geus over eens dat mensen op het sociale minimum die afhankelijk zijn van de overheid, geholpen moeten worden. De Geus opperde als mogelijkheden voor het kabinet om geld bij de rijkeren in Nederland weg te halen voor de minima: verhoging van de hoogste belastingschijf, aanpassingen in de belastingvrije voet of een regeling op het gebied van premies.

De koopkracht komt ter sprake als de begroting voor volgend jaar wordt opgesteld. Die wordt op prinsjesdag gepresenteerd. Volgens De Geus, die het koopkrachtbeeld onevenwichtig vindt, staat nog niet vast op welke manier de minima bijgestaan worden. "Hoe we het gaan betalen, is nog onderwerp van discussie."

Uit dinsdag uitgelekte cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat het koopkrachtverlies voor 2005 een kwart procent lager wordt ingeschat op 1 procent. De minima gaan er gemiddeld zelfs 2 procent op achteruit, ondanks het uitzicht op een sneller herstel van de Nederlandse economie.

Volgens de jongste cijfers van het CPB groeit de economie in 2005 met 1,5 procent. Eerder gingen de rekenmeesters uit van 1,25 procent. De voorspelling voor de groei van dit jaar blijft staan op 1,25 procent. Het stoort de oppositiepartijen PvdA, SP en Groenlinks dat minima niets merken van het snellere herstel in 2005. Zij willen dat het kabinet de koopkrachtdaling voor de minima volgend jaar compenseert. De ministers spraken eerder al af dat de koopkrachtdaling niet meer dan 1 procent mag bedragen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief