Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kroes krijgt in EU zware portefeuille Mededinging

12 aug 04

De Nederlandse kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie, Neelie Kroes, krijgt de portefeuille Mededinging. Dat wordt algemeen beschouwd als een zeer zware post.

Lange tijd werd gespeculeerd dat Kroes, oud-minister van Verkeer, het pakket Transport zou krijgen. Maar die portefeuille gaat naar de Fransman Jacques Barrot, die tevens een van de vijf
vice-voorzitters wordt. Dat heeft de aanstaande voorzitter van de Commissie, de portugees José Manuel Barroso, donderdag bekendgemaakt.

De eurocommissaris van Mededinging heeft de bevoegdheid om grote fusies in het bedrijfsleven te verbieden of aan voorwaarden te onderwerpen. Regeringen die ondernemingen staatssteun willen geven, moeten eerst toestemming krijgen van de 'Mededinging'. Verder kan Kroes in haar nieuwe functie onderzoeken openen naar geheime prijsafspraken die bedrijven onderling maken, en daar boetes voor opleggen. Ook bedrijven die hun positie misbruiken, kunnen een Brusselse boete krijgen. Bekend voorbeeld is de zaak van de EU tegen Microsoft, die is geleid door Kroes' voorganger Monti.

Het bijzondere aan de portefeuille van Kroes is, dat ze grotendeels in haar eentje bevoegd is. Ze hoeft niet aan de EU-ministers of aan het europarlement om toestemming te vragen, als ze een bedrijf een boete wil opleggen. Wel kunnen haar beslissingen worden aangevochten bij het Europees Hof in Luxemburg.

De nieuwe Europese Commissie vervangt vanaf 1 november de huidige en heeft een zittingstermijn van vijf jaar. Ze telt 25 leden, één uit elke lidstaat. De EU-landen hebben onlangs hun kandidaat naar voren mogen schuiven. Voorzitter Barroso mag zelfstandig de portefeuilles toewijzen. Het Europees Parlement moet tenslotte de Commissie als geheel goedkeuren.

In Barroso's verdeling krijgt de Duitse kandidaat-commissaris Günter Verheugen de portefeuille Industriebeleid. Duitsland had daar ook om gevraagd. Verheugen, ook lid van de huidige Commissie, wordt tevens voorzitter van een groep commissarissen die de concurrentiekracht van Europa moeten verbeteren. Onduidelijk is vooralsnog of dit tegemoetkomt aan de Duitse eis van een 'super-commissaris' die extra bevoegdheden heeft op het terrein van economie.

De Britse commissaris Mandelson wordt ook lid van de groep commissarissen voor concurrentiekracht. Zijn portefeuille is Handel. Dat betekent dat hij namens de EU de onderhandelingen voert over vrijere wereldhandel.

De portefeuille van huidig EU-commissaris Bolkestein, Interne Markt en Belastingen, wordt gesplitst. Het eerst deel gaat naar de Ier Charlie McCreevy en Belastingen gaat naar de Letse Ingrida Udre.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief