Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Apaches ingezet boven As Samawah

13 aug 04

De commandant van de Nederlandse troepen in de Iraakse provincie Al Muthanna heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee Apache gevechtshelikopters ingezet boven de provinciehoofdstad As Samawah. Aanleiding waren aanhoudende schermutselingen tussen Iraaks veiligheidspersoneel en onruststokers, aldus een woordvoerder van de landmacht vrijdag.

De commandant wilde een veilige terugkeer van de Nederlandse patrouilles naar de Iraakse kazerne van de nationale garde verzekeren. Van Nederlandse kant is overigens niet geschoten. Ook zijn er aan Nederlandse kant geen gewonden gevallen. Wel verkeren de Nederlandse eenheden inmiddels in een hoog stadium van paraatheid wegens de aanhoudende onrust in de regio. In de kazerne zijn momenteel circa dertig Nederlandse militairen gelegerd.

Het was de vijfde keer deze week dat er aanslagen werden uitgevoerd op buitenlandse troepen of lokale politie- of militaire posten. Defensie vermoedt dat het toegenomen geweld mede te maken heeft met de zware gevechten in Najaf.

De onruststokers hadden het voorzien op het politiebureau, de kazerne van de nationale garde en het gebouw van de provinciale veiligheidscoördinatie. Iraakse ordehandhavers hebben uiteindelijk zelf de stad weer rustig gekregen. Er is geen beroep gedaan op de Nederlandse troepen, al konden die op elk moment te hulp schieten, aldus Defensie.

Het aanhoudende geweld is voor de Nederlandse commandant nog geen aanleiding geweest om Den Haag om extra versterkingen te vragen. Volgens Defensie heeft hij nog voldoende achter de hand om de eigen veiligheid te kunnen garanderen.

De Iraakse politie heeft inmiddels een burger aangehouden die dinsdagavond gewond was geraakt bij een schietpartij bij Rumaythah, waar ook Nederlandse militairen bij waren betrokken. De man is opgenomen in de gevangenisafdeling van het ziekenhuis. Het is nog niet duidelijk of de verdachte door Nederlands of Iraakse vuur gewond is geraakt.

Minister Kamp (Defensie) gaf vrijdag na afloop van de ministerraad aan dat er nog geen aanleiding is voor extra maatregelen. Hij maakt zich geen zorgen. "Het gaat goed", zei de VVD-bewindsman. Zijn vertrouwen is gebaseerd op het vermogen van de lokale autoriteiten om niet alleen met geweld problemen op te lossen. "Het tempo waarin de Iraakse autoriteiten in staat zijn hun veiligheidsproblemen op te oplossen bemoedigt mij."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief