Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zalm juicht niet te vroeg over opleving economie

13 aug 04

Ondanks voorzichtige positievere voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) gaat minister Zalm (Financiën) er nog steeds vanuit dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 3 procent van het bruto binnenlands product. Na afloop van de ministerraad gaf Zalm vrijdag aan dat er nog enkele kleine tegenvallers in het verschiet liggen. Hij wilde daar verder niet op vooruitlopen.

Vrijdag is nog niet gesproken over de begroting voor volgend jaar, die op prinsjesdag wordt gepresenteerd. Dinsdag praten de meest betrokken ministers erover.

Uit uitgelekte cijfers bleek eerder deze week dat het CPB iets optimistischer is over de Nederlandse economie. Het begrotingstekort zou dit jaar lager kunnen uitvallen dan gedacht. Waar gerekend werd op 3 procent dit jaar, komt het nu waarschijnlijk uit op 2,8 procent, voor volgend jaar is dat 2,6 procent in plaats van 2,7 procent.

Uit die cijfers kwam ook naar voren dat minima er volgend jaar 2 procent in koopkracht op achteruit gaan. Het kabinet heeft al aangekondigd hier iets aan te zullen doen. Voorstellen van minister De Geus (Sociale Zaken), onder meer om hogere inkomens zwaarder te belasten, zijn vrijdag niet aan de orde gekomen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief