Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dreiging terreurgroep aan Nederland onderzocht

16 aug 04

De regering neemt de bedreiging met aanslagen van de islamitische terreurgroep al-Tawhid wa al-Jihad aan het adres van Nederland serieus. Er is direct een onderzoek naar ingesteld, liet een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag weten.

De terreurgroep publiceerde zondag een verklaring op een Arabische internetpagina waarin hij aankondigde dat er aanslagen in Nederland zullen worden gepleegd, als ons land zijn militairen niet uit Irak terugtrekt. De verklaring was speciaal aan de Nederlandse regering gericht: "Dit is een laatste, simpele waarschuwing. Haal de Nederlandse militairen terug uit Irak." En: "U zult verrast zijn door de islamitische aardbeving die uw land zal opschrikken. U heeft geen lessen geleerd van Spanje en andere landen. U verstaat alleen de taal van bloed en autobommen."

Al-Tawhid wa al-Jihad is de groepering van Abu Musab al-Zarqawi, die wordt beschouwd als de leider van het terroristennetwerk al-Qaeda in Irak. Zijn organisatie geldt als een drijvende kracht achter het geweld tegen buitenlandse militairen in dat land. Het netwerk is daar verantwoordelijk voor tal van onthoofdingen. Het is op dit moment nog niet duidelijk of er na dit dreigement nieuwe veiligheidsmaatregelen worden genomen. Dat zal waarschijnlijk afhangen van de resultaten van de onderzoeken van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Vorige maand zijn er al wel maatregelen genomen voor extra beveiliging en bewaking van een aantal concrete objecten en locaties, die volgens minister Remkes van Binnenlandse Zaken te maken hebben met een verhoogde terroristische dreiging. Het algemene dreigingsniveau voor heel Nederland werd toen niet verhoogd. Deze situatie is volgens de zegsman van Binnenlandse Zaken nu nog steeds van kracht.

Zondag liet het kabinet nog weten niet te zullen wijken voor terreur en dat de Nederlandse missie in Irak gewoon doorgaat. Aanleiding hiervoor was de dood van marechaussee Jeroen Severs in Irak. De 29-jarige wachtmeester werd zaterdagavond gedood, toen hij in een ongepantserd voertuig onder vuur werd genomen. Vijf andere Nederlandse militairen raakten bij diezelfde beschieting zwaargewond.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief