Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush bezoekt rampgebied in Florida

16 aug 04

De Amerikaanse president George Bush is zondag aangekomen in de staat Florida, waar de orkaan Charley een spoor van verwoesting heeft achtergelaten. Bush, die voor de reis zijn verkiezingstoernee onderbrak, maakte per helikopter een rondvlucht boven het rampgebied.

Het natuurgeweld kostte aan zeker zestien mensen het leven. Dat is de voorlopige balans die de autoriteiten in Florida zondag bekendmaakten. Het aantal vermisten staat nog altijd niet vast. Duizenden mensen zijn dakloos geworden een meer dan een miljoen inwoners van Florida zitten nog steeds zonder elektriciteit.

De president werd vergezeld door zijn broer Jeb Bush, die gouverneur is van Florida. Zaterdag verklaarde Bush de getroffen regio tot rampgebied, zodat de staat aanspraak kan maken op federale noodhulp. De schade bedraagt naar schatting meer dan 15 miljard dollar. De staat Florida is voor Bush van cruciaal belang bij de presidentsverkiezingen in november. In 1992 verloor zijn vader daar, nadat de staat getroffen was door de orkaan Andrew.

De oude Bush kreeg stevige kritiek over zich heen, omdat federale hulp veel te laat op gang kwam. Bush' Democratische rivaal John Kerry liet weten niet naar het rampgebied te zullen reizen, omdat hij niet wil dat zijn aanwezigheid de aandacht afleidt van de reddingswerkzaamheden. Wel riep Kerry zijn achterban op de bevolking van Florida financieel te hulp te schieten.

(Bron: ANP/Reuters/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief