Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kerry: Bush laat anderen mijn naam bezoedelen

20 aug 04

De Democratische presidentskandidaat John Kerry heeft fel uitgehaald naar groeperingen die zeggen dat hij zijn wapenfeiten in Vietnam mooier heeft voorgesteld dan ze feitelijk waren. Hij beschuldigde bovendien president George Bush ervan die groepen te steunen. Daarvan meldde de Amerikaanse krant The Washington Post.

Een groep Vietnam-veteranen die zich Swift Boat Veterans for Truth noemt, zegt in een advertentiecampagne dat Kerry heeft gelogen over zijn verdiensten in de oorlog. De Democraat schermt in de verkiezingscampagne met zijn reputatie als oorlogsheld. Die moet benadrukken dat hij geschikt is om als president de nationale veiligheid te garanderen. "De president zegt steeds dat hij mijn diensten voor ons land nooit in twijfel zou trekken. In plaats daarvan laat hij dat een door de Republikeinen betaalde aanvalsgroep doen", aldus Kerry.

Medewerkers van de officiële Bush-campagne zeggen niets te maken te hebben met de Swift Boat Veterans for Truth. Het Witte Huis wil zich echter ook niet distantiëren van de advertenties, ondanks oproepen daartoe van de Republikeinse senator John McCain, zelf een Vietnam-veteraan.

Intussen neemt de steun voor Kerry onder de oud-strijders af, zo blijkt uit een peiling van CBS. Van de Vietnam-veteranen zegt 55 procent voor Bush te stemmen en 37 procent voor Kerry. Vorige maand na de Democratische conventie in Boston waren beide mannen nog aan elkaar gewaagd, zowel Bush als Kerry konden toen rekenen op 46 procent van stemmen van de veteranen.

Maar als er vandaag presidentsverkiezingen zouden worden gehouden wint Kerry die volgens de CBS-peiling nog wel, al is het met een miniem verschil: 46 procent voor Kerry en 45 voor Bush.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief