Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Irakezen komen om bij Nederlandse basis

20 aug 04

Nederlandse militairen in Zuid-Irak hebben donderdagavond laat in de buurt van hun basis in As-Samawah een voertuig met Irakezen beschoten. Dat gebeurde nadat zij vanuit de auto onder vuur waren genomen.

De wagen raakte daarop van de weg, waarna de militairen twee inzittenden dood aantroffen. Of de inzittenden door de kogels of door het ongeluk om het leven zijn gekomen, kon een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag vrijdagochtend niet zeggen. Volgens de zegsman openden de Irakezen rond 23.45 uur plaatselijke tijd vanuit het voertuig het vuur op een Nederlandse patrouille, waarop de militairen terugschoten.

Of er nog meer mensen in het voertuig zaten, is onbekend. Aan de Nederlandse kant vielen geen gewonden. De Koninklijke Marechaussee (KMAR) en de lokale politie stellen een onderzoek in naar wat er precies is gebeurd. Na het vuurgevecht hebben grondtroepen en Apache-gevechtshelikopters het gebied gedurende de nacht verder in de gaten gehouden.

Het Japanse persbureau Kyodo meldde eerder op gezag van de lokale politie dat Nederlandse militairen in de buurt van hun basis een verdacht voertuig hadden beschoten waarbij twee inzittenden om het leven zouden zijn gekomen. De politie verklaarde geen wapens in de wagen te hebben aangetroffen en suggereerde dat de de Nederlandse militairen mogelijk een vergissing hebben begaan.

Het Nederlandse Camp Smitty ligt 5 kilometer buiten As-Samawah. Er zijn circa zeshonderd militairen gelegerd. Het schietincident had plaats nadat Iraakse agenten en veiligheidstroepen in As-Samawah in hoogste staat van paraatheid waren gebracht in verband met het geweld in de heilige stad Najaf.

Donderdagavond was een controlepost van de Iraakse politie al beschoten vanuit een auto. Het is de afgelopen weken erg onrustig rond As-Samawah. Vorige week kwam in het nabijgelegen Ar-Rumaythah nog een Nederlandse militair om bij een schietpartij. Vijf andere Nederlanders raakten daarbij gewond.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief