Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Impasse in Najaf duurt voort

21 aug 04

De gevechten in de heilige stad Najaf zijn weer opgelaaid nu de onderhandelingen over de overdracht van de heilige Imam Ali-moskee lijken te zijn mislukt. De strijd is echter niet van de hevigheid waarmee de Iraakse regering had gedreid als het Mehdi-leger van al-Sadr zich niet snel uit de heilige plaats zou terugtrekken.

De sjiitische leider zou bereid zijn om de zeggenschap over de Imam Ali-moskee in Najaf over te dragen aan vertegenwoordigers van grootayatollah al-Sistani, maar de onderhandelingen over de uitvoering raakten in een impasse.

Zo zou al-Sadr eisen dat zijn Medhi-leger ook na de overdracht een rol zou blijven spelen in de bewaking van de moskee. Ook wil hij pas vertrekken na inspecties van de moskee om te voorkomen dat hij later wordt beschuldigd van diefstal van heiligdommen.

Vertegenwoordigers van al-Sistani zouden de sleutels alleen in ontvangst willen nemen als de moskee volledig is ontruimd. Gisteren leek een einde aan de crisis in Najaf in zicht. Vertegenwoordigers van de Iraakse regering hadden gemeld dat al-Sadr en zijn Mehdi-leger het heiligdom had verlaten en dat Iraakse politie-agenten de moskee waren binnengegaan. Dat bleek later niet het geval te zijn.

De gijzelnemers van de Amerikaanse journalist Micah Garen en zijn Iraakse vertaler hadden gedreigd hun gijzelaars te doden als de Amerikanen niet zouden vertrekken uit Najaf. Na bemiddeling door vertegenwoordigers van al-Sadr komen de twee waarschijnlijk alsnog vrij.

Een Italiaanse correspondent die werkte in Najaf wordt vermist. Zijn chauffeur is volgens sjiitische bronnen in Najaf om het leven gekomen, maar van de 56-jaar oude Baldoni ontbreekt ieder spoor.

Terwijl in Najaf openbaar strijd wordt geleverd, gebruiken opstandelingen elders in Irak guerillatactieken. Zo sneuvelde een Amerikaanse soldaat door een raket en kwam een Pool om het leven door een autobom. Tot dusver zijn in Irak 949 Amerikanen en tien Polen gedood.

(Bron: nosnieuws.nl) 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief