Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

President Burundi neemt dreigende woorden terug

23 aug 04

President Ndayizeye heeft afstand genomen van eerdere dreigende taal namens zijn regering in de richting van Congo. Dat meldde minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking zondagavond telefonisch tegenover het ANP, nadat zij president Ndayizeye in Burundi had gesproken.

De Burundese legerchef dreigde eerder deze week met ingrijpen in buurland Congo wegens de massamoord anderhalve week geleden op Congolese Tutsi's die verbleven in het vluchtelingenkamp Gatumba in Burundi. Van Ardenne pleitte bij Ndayizeye voor kalmte en deëscalatie. "Daar was hij gevoelig voor, van de dreigementen is afstand genomen", aldus Van Ardenne vanuit Nairobi.

Ook president Kagame van Rwanda bedreigde Congo. Van Ardenne zou inmiddels ook hem hebben gevraagd om de rust te bewaren. De minister bezocht zondag het kamp Gatumba waar zeker 150 Congolese Tutsi's, veelal vrouwen en kinderen, werden afgeslacht. "Nog liggen er de babyhempjes en half verbrande kinderschoentjes", aldus Van Ardenne.

De radeloosheid van de overlevenden van de slachting in het kamp sneed de minister "diep door de ziel". Congo en Burundi hebben toegezegd het VN-onderzoek naar de massamoord te zullen steunen. De moord is overigens al opgeëist door de Burundese Hutu-rebellenbeweging FNL. Die kregen waarschijnlijk steun van de Congolese Mai-Mai-beweging en van de Rwandese Interahamwe-milities.

De FNL zat in januari in Nederland nog aan de onderhandelingstafel met president Ndayizeye. Van Ardenne heeft nu alle contacten met de FNL-rebellen opgeschort. "Dit is een grote terugslag voor de vredesbesprekingen", aldus de minister. Volgens haar moeten de verkiezingen in Burundi wel doorgaan. De burgeroorlog in Burundi tussen Hutu's en Tutsi's heeft de afgelopen tien jaar al aan zeker 300.000 mensen het leven gekost.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief