Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Advocaat van Bush adviseerde Vietnamveteranen

25 aug 04

Een topadvocaat die betrokken is bij de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Bush heeft juridische adviezen verstrekt aan een groep Vietnamveteranen die de aanval heeft geopend op de Democratische presidentskandidaat John Kerry. Dat berichtte The New York Times woensdag.

Juist maandag nog zei Bush dat er een einde moet komen aan de activiteiten van groepen als de Swift Boat Veterans for Truth, die de verdiensten van de gedecoreerde Kerry als militair in Vietnam in twijfel trekken. Bush en zijn campagneteam hebben steeds ontkend dat er wordt samengewerkt met de groep van veteranen, die felle anti-Kerryspotjes heeft gemaakt.

De betrokken advocaat, Benjamin Ginsberg, zegt in het dagblad dat zijn activiteiten voor de groep niets van doen hebben met de verkiezingscampagne van Bush. Hij heeft de Swift Boat Veterans als expert in verkiezingswetgeving slechts wegwijs gemaakt in de ingewikkelde regels die er zijn voor niet-partijgebonden organisaties die een politieke boodschap willen uitdragen. De wet staat volgens hem ook toe dat advocaten zowel voor een campagne als voor deze groepen werken.

Ginsberg wijst erop dat ook een advocaat van Kerry een soortgelijke rol vervult als adviseur van een aan de Democraten gelieerde groepering die een miljoenencampagne voert om Amerikanen naar de stembussen te lokken in november. De advocaat zegt niet betrokken te zijn geweest bij de formulering van de boodschap van de Swift Boat Veterans en dat hij geen reden heeft te veronderstellen dat Bush weet heeft van zijn adviesrol bij de groep.

Kerry heeft zich al verscheidene malen beklaagd over de aanvallen van de veteranengroep. Hij beschuldigt Bush ervan een "lastercampagne" tegen hem te voeren door middel van niet-partijgebonden organisaties. Deze groepen mogen overigens volgens de Amerikaanse wet ongelimiteerd geld inzamelen en uitgeven voor hun politieke boodschappen, zolang de activiteiten niet worden afgestemd met de officiële campagneteams of met politieke partijen.

Kerry heeft al een formele klacht ingediend bij federale verkiezingscommissie FEC tegen het optreden van de Swift Boat Veterans for Truth.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief