Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amsterdam huurt pand Willem Endstra

27 aug 04

De gemeente Amsterdam blijkt een pand te huren van een BV van de in mei geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Het betreft een kantoorgebouw op de Dam waarin de Gemeentelijke Kredietbank Amsterdam (GKA) is gehuisvest, aldus een woordvoerster van de gemeente woensdag. Justitie heeft dit onlangs aan de gemeente laten weten.

"Het is geen wenselijke situatie. We kijken of we dat kunnen veranderen." De Volkskrant meldde woensdag dat het pand ook deels in handen is van 'topcrimineel' John Mieremet, maar dat kan de gemeente Amsterdam niet bevestigen. Het kantoorgebouw zou in het bezit zijn van Ernaro BV, een dochteronderneming van de besloten vennootschap Heerfur. Dit bedrijf heeft volgens de krant een vastgoedportefeuille van enkele tientallen miljoenen euro's.

Tot mei was het beheer in handen van Endstra en Mieremet. Mieremets vriendin heeft een belang in de vennootschap en zou door hem als 'strovrouw' worden gebruikt, aldus de Volkskrant. In 2002 verklaarde Mieremet in een interview in De Telegraaf dat Endstra de bank van de onderwereld was. Hij zou een belangrijke schakel vormen tussen de boven- en onderwereld en criminelen helpen hun zwarte geld wit te wassen.

De vastgoedmagnaat ontkende tot zijn dood elke betrokkenheid bij de misdaad. Alle aantijgingen hierover waren volgens hem "volstrekte lariekoek", zei hij in het televisieprogramma Business Class op de dag voordat hij werd doodgeschoten op de Apollolaan in Amsterdam. De gemeente Amsterdam probeert sinds 1997 de verwevenheid tussen de georganiseerde criminaliteit en de onroerendgoedsector in kaart te brengen.

In dat jaar is een speciaal Wallen-team, later omgedoopt tot het Van Traa-team, in het leven geroepen dat de invloed van de misdaad op de vastgoedsector in de rosse buurt onderzoekt. De Dam, met het gebouw van de GKA schuin tegenover warenhuis De Bijenkorf, valt net buiten het Wallen-gebied.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief