Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

FBI vermoedt spion Isrsael in Pentagon

28 aug 04

Medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Defensie en andere regeringsfuctionarissen hebben bevestigd dat de FBI onderzoek doet naar een medewerker die een Israëlische spion zou zijn. In tegenstelling tot eerdere berichten van de Amerikaanse nieuwszender CBS zou het niet gaan om een medewerker met een hoge functie, maar om een analist uit het middenkader.

De verdachte, door de Washington Post geïdentificeerd als Larry Franklin, werkte op de afdeling die inlichtingen verzamelde over het Midden-Oosten. Zijn directe baas was Douglas Feith die weer aan zijn superieur, onderminister van Defensie Wolfowitz, moest rapporteren. Feith en Wolfowitz worden gezien als de uitdenkers van de oorlog in Irak.

De 'spion' zou geheime gegevens over met name Iran aan Israël hebben doorgespeeld via de AIPAC, een pro-Israëlische lobbygroepering. Woordvoerders van de AIPAC ontkennen de beschuldigen met klem. Ook een medewerker van de Israëlische ambassade in de VS noemde de aantijgingen "onjuist en ongehoord".

President Bush ziet Iran, naast Noord-Korea en het vooroorlogse Irak, als de 'as van het kwaad'. De Amerikaanse president verdenkt het land ervan kernwapens te ontwikkelen. Om diezelfde reden heeft Israël, een trouwe bondgenoot van Amerika, recent gedreigd Iraanse kerninstallaties aan te vallen. Op zijn beurt dreigde Iran dan Israëls Dimona-centrale te verwoesten.

Eén keer eerder waren de Verenigde Staten en Israël verwikkeld in een spionage-affaire. Dat was in 1985. Defensie-analist Jonathan Pollard werd toen ontmaskerd als een Israëlische agent. Een Amerikaanse rechter veroordeelde hem tot levenslang.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief