Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush: Kerry moediger als militair dan ikzelf

29 aug 04

President George Bush vindt de periode die John Kerry als militair in Vietnam heeft gediend "moediger" dan zijn eigen diensttijd, omdat zijn Democratische tegenstrever destijds "in gevaar" is geweest.

Bush heeft dat gezegd in een opgenomen interview met NBC's Today Show, dat maandag wordt uitgezonden, maar waarvan zaterdag al enkele fragmenten zijn uitgezonden. Terwijl Kerry voor zijn heldhaftig optreden in Vietnam diverse onderscheidingen kreeg, bracht Bush zijn diensttijd door bij de Texas Air National Guard, een reserve-eenheid in eigen land.

De president zegt dat hij zeker naar Vietnam was gegaan als hij was opgeroepen. Volgens critici werd Bush juist in deze 'eenheid voor rijkeluiskinderen' ondergebracht om uitzending naar Vietnam te voorkomen.

De diensttijd van Bush en Kerry heeft de afgelopen maanden de agenda in de aanloop naar de verkiezingen in november gedomineerd. De Democraten leken met Kerry's bijzondere prestaties een sterke troef in handen te hebben. Ook benadrukten zij voortdurend dat Bush niet alleen Vietnam ontliep maar ook in eigen land niet zou zijn komen opdagen bij verplichte militaire oefeningen.

De laatste weken is Kerry in het defensief gedrukt nadat een veteranenclub, Swift Boat Veterans for Truth, zijn gedecoreerde verdiensten in Vietnam in twijfel heeft getrokken. De Democraten beschuldigen deze oud-strijders ervan dat ze een verlengstuk van de Republikeinse campagne zijn. President Bush heeft afstand genomen van de uitlatingen van de Swift Boat-veteranen, maar weigert hen op te roepen de tv-spotjes waarin Kerry zwart wordt gemaakt, te staken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief