Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush: ik schrijf geschiedenis

29 aug 04

De Amerikaanse president Bush denkt dat de door hem geïnitieerde strijd tegen het internationaal terrorisme nog vele jaren een "ideologisch gevecht" zal blijven. Het Amerikaanse staatshoofd zegt in weekblad Time te verwachten dat hij uiteindelijk "geschiedenis zal schrijven".

Bush vindt dat de "oorlog tegen terrorisme" eigenlijk een misleidende omschrijving is. "Het zou eigenlijk het gevecht moeten heten tegen een totalitair gedachtengoed dat terreur centraal stelt om de vrije wereld angst aan te jagen". In de visie van Bush, die zich in het interview profileert als een liefhebber van geschiedenisboeken, poogt al-Qaeda niets anders dan landbesturen te overmeesteren met zijn ideologie.

De Amerikaanse president vindt dat historici momenteel geen objectief oordeel over hem kunnen vellen. "Ik denk dat op de lange termijn zal blijken dat deze regering veel voor elkaar heeft gekregen in deze veranderende tijden en dat ze het beleid tijdig heeft aangepast."

Na bijna vier jaar presidentschap omschrijft Bush politiek Washington als "een akelige plek". Washington is meer dan Bush verwachtte het toneel van belangengroepen en van partijpolitiek. "Toen ik nog gouverneur van Texas was had ik een goede relatie met de leiders van beide politieke partijen. We zeiden toen 'laten we dingen voor Texas bewerkstellingen' en dat gebeurde dan ook."

Bush aanvaardt later deze week formeel de kandidatuur voor het presidentschap tijdens de conventie van zijn Republikeinse partij in New York.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief