Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Al-Sadr roept op tot wapenstilstand in Irak

30 aug 04

De sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr heeft zijn militie opgeroepen overal in Irak de wapens neer te leggen. Medewerkers van al-Sadr zeiden maandag tegen Arabische media dat "de beweging" onderdeel wil gaan uitmaken van het politieke proces. Daarvoor wordt op korte termijn een politieke programma gepresenteerd.

De oproep van al-Sadr zou een verbetering van de veiligheidssituatie in de sjiitische regio's in Irak kunnen betekenen. Vorige week eindigde een drie weken durende opstand van al-Sadr in de heilige sjiitische steden Najaf en Kufa. Daarbij vielen overigens honderden doden. De tijdelijke Iraakse regering en vertegenwoordigers van de buitenlandse coalitietroepen overleggen al dagen met medewerkers van al-Sadr om de opstand van de sjiiet te stoppen.

In Najaf en Kufa lijkt de rust teruggekeerd, maar in onder meer de uitgestrekte sjiitische buitenwijken van Bagdad, Sadr City, is er nog altijd sprake van een zeer gespannen situatie. In de nacht van zondag op maandag kwamen zeventien Irakezen om en raakten 96 mensen gewond bij gevechten in Sadr-City tussen het Mahdi-Leger en het Amerikaanse leger. Dat meldde de Arabische zender al-Jazeera.

Onderhandelingen over vrede liepen tot dusver op niets uit, onder meer omdat de militie niet wil ontwapenen. De woordvoerders van al-Sadr onderstreepten maandag nog eens dat Mahdi-militie de wapens niet inlevert. Wel zeiden ze dat de wapens alleen nog voor zelfverdediging worden ingezet. De regering van Irak heeft al-Sadr al eerder uitgenodigd om zich alleen nog politiek te roeren, maar de sjiiet liet zich daarover nooit echt helder uit.

De plaatsvervangend premier van Irak, Barham Salih, was maandag in buurland Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd de sjiitische moslimbroeders van al-Sadr te steunen. In een poging de relatie tussen beide landen te verbeteren stelde Salif voor een grote regionale conferentie te houden waarbij ook leden van de VN-Veiligheidsraad, de G8 en de Arabische Liga aanwezig zijn.

Franse journalisten
De Arabische Liga, die in de Egyptische hoofdstad Caïro zetelt, ontving maandag de Franse minister van Buitenlandse Zaken Barnier. De bewindsman sprak met Amr Moussa, de secretaris-generaal van de Arabische Liga, over de ontvoering van de twee Franse journalisten door Iraakse opstandelingen.

De ontvoerders eisen dat de Franse regering een wet annuleert die vanaf donderdag op de scholen het dragen van onder meer hoofddoekjes verbiedt. Het ultimatum liep tot maandagavond, maar Parijs had al eerder laten weten niet op de eis in te gaan. Moussa liet weten Frankrijk te steunen.

Moslimgroepen in Egypte, Jordanië en Libanon pleitten voor de vrijlating van beide verslaggevers, die al sinds 20 augustus gegijzeld zijn. Volgens het Franse dagblad Le Monde heeft een invloedrijke stamleider in Irak afgelopen weekeinde contact gehad met de ontvoerders. Die zouden hem hebben verzekerd dat de journalisten niets overkomt. De stamleider had naar eigen op gewezen op de zeer kritische houding van de Franse regering tegen de Amerikaans-Britse invasie van Irak.

De gijzelnemers hebben overigens niet gezegd wat er met de journalisten gaat gebeuren als Parijs niet aan hun eis voldoet. De ontvoerders zouden tot de dezelfde groep behoren die eerder een ontvoerde Italiaanse journalist vermoordde.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief