Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veel steun voor Bush op Republikeinse Conventie

31 aug 04

Niets dan lof voor George W. Bush, op de eerste dag van de conventie van de Amerikaanse Republikeinse partij. Zo waren er maandag juichende woorden van Rudy Giuliani, de ex burgemeester van New York. Echter ook uit onverwachte hoek kwam steun voor Bush: zijn oude politieke rivaal John McCain prees de president.

De conventie duurt tot donderdag, dus tot die tijd zullen nog talloze toppolitici en andere Bush-aanhangers hun president de hemel in prijzen. Donderdag aanvaardt de president zijn nominatie als Republikeins kandidaat voor de verkiezingen in november. Naar verwachting zullen alle vijftig staten die kandidatuur ondersteunen.

Maandag protesteerden ook weer vele duizenden mensen buiten het gebouw waar de conventie plaatsvindt. De manifestatie was georganiseerd door tientallen anti-Bush-organisaties.

John McCain, een Republikeinse senator uit Arizona, probeerde in zijn toespraak vooral twijfelende kiezers over te halen. Hij prees de vaak bekritiseerde buitenlandse politiek van Bush, inclusief de omstreden inval in Irak. Met zijn strijd tegen het terrorisme heeft Bush "zich voor de grootste uitdaging van onze tijd geplaatst", aldus de 68-jarige Vietnamveteraan. De populaire McCain geldt als een onafhankelijke geest binnen de Republikeinse partij. Eerder dit jaar werd zelfs gefluisterd dat hij vice-president zou worden van de Democratische uitdager van Bush, John Kerry.

De senator gebruikte een groot deel van zijn toespraak om bruggen te bouwen naar potentiële Democratische en zwevende kiezers. McCain sprak over de "eerlijkheid" van zijn Democratische "vrienden" en de eenheid van de Amerikanen sinds de aanslagen van 11 september 2001. "Laten we over onze meningsverschillen discussiëren", zei hij. "Maar onthoud dat we geen vijanden zijn, maar kameraden in een oorlog tegen de echte vijand."

Harde woorden waren er wel voor de "oneerlijke" filmmaker Michael Moore, die Irak volgens McCain met zijn film Fahrenheit 9/11 ten onrechte heeft afgebeeld als een vriendelijk land. Het kwam Moore, die in de zaal zat, te staan op een fluitconcert van de 10.000 aanwezigen in het complex Madison Square Garden.

De Democratische presidentskandidaat John Kerry kreeg er in de toespraken - vanzelfsprekend - flink van langs. Vooral Rudy Giuliani, burgemeester van New York ten tijde van '11 september', trok van leer. Volgens hem wisselt Kerry veel te vaak van mening, vooral bij belangrijke zaken als terreurbestrijding. Terwijl Bush, volgens Giuliani, niet bang is moeilijke beslissingen te nemen en daar achter te blijven staan, zelfs als de publieke opinie zich tegen hem keert. Giuliani prees de reactie van Bush op '11 september' en kreeg daarin bijval van de kritische McCain.

Niet alleen de loftuitingen op Bush en het bekritiseren van Kerry (en omgekeerd in het Democratische kamp) zijn volop begonnen, ook de opiniepeilingen nemen in aantal toe. Volgens een maandag gepubliceerde peiling over Florida heeft Bush daar een voorsprong genomen op zijn rivaal Kerry: 48 procent van de kiezers zal in november op de Republikein stemmen, tegen 46 procent op de Democratische uitdager. Bij een vergelijkbaar onderzoek in maart stond Kerry nog 5 procent voor op Bush.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief