Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twaalf ontvoerde Nepalezen in Irak vermoord

31 aug 04

Het Islamitische Leger van Ansar al-Sunnadeelde heeft dinsdag op internet gemeld dat ze in Irak twaalf Nepalezen heeft vermoord. Als autoriteiten de berichten bevestigen, gaat het om de grootste slachtpartij onder ontvoerde buitenlandse burgers in Irak.

Het was dinsdagavond nog onduidelijk of de claim van de extremistische groepering op waarheid berust. Op de website waren naast de mededeling foto's te zien van lijken met schijnbaar kogelwonden in de rug. Op een aantal foto's is te zien hoe twee gemaskerde mannen de keel van een gijzelaar doorsnijden en daarna het hoofd van het slachtoffer in de lucht houden.

De Nepalezen waren eerder deze maand ontvoerd toen zij Irak binnenkwamen.De Nepalese regering beklemtoonde kortgeleden nog via de Arabische nieuwszender al-Jazeera dat het land geen onderdeel uitmaakt van de buitenlandse coalitie in Irak. De twaalf Nepalezen stonden op een zaterdag opgedoken videotape. Ze verklaarden dat ze door Amerikaanse leugens waren misleid om in Irak te komen werken; ze waren als koks en schoonmakers in dienst van een Jordaans bedrijf.

De Nepalese regering kon de dood van haar burgers nog niet bevestigen. Nepalese ambassadeurs hadden deze week nog de hoop uitgesproken dat de twaalf zouden worden vrijgelaten. In Irak waren eerder in totaal twaalf buitenlandse gijzelaars gedood, sommigen door onthoofding. Nog steeds zitten twintig buitenlanders vast. Het zijn vooral vrachtwagenchauffeurs uit arme landen die geld willen verdienen.

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief