Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Milosevic kondigt waarheid over Srebrenica aan

1 sep 04

Slobodan Milosevic gaat getuigen oproepen die de waarheid over Srebrenica aan het licht zullen brengen. Dat kondigde de ex-president van Servië woensdag aan tijdens de tweede dag van het openingspleidooi van zijn verdediging voor het Joegoslavië-Tribunaal.

Milosevic zei dat hij zich niet kan voorstellen dat de Bosnisch-Servische legerleider Mladic een bevel heeft gegeven om 7000 moslims te doden: "Zijn eer zou dat niet hebben toegestaan.'' Volgens Milosevic is het in het belang van iedereen dat de waarheid over Srebrenica aan het licht komt: Dan kunnen onschuldigen worden vrijgelaten en de ware schuldigen worden gestraft.

Twee jaar geleden had Milosevic de massaslachting na de val van de moslimenclave Srebrenica in juli 1995 al omschreven als een samenzwering van de Franse geheime dienst. Die zou "extremistische huurlingen'' hebben ingezet voor het bloedbad, die weliswaar tot het Bosnisch Servische leger behoorden, maar onder Frans commando stonden. De "waanzinnige misdaad'' zou zijn bedoeld om NAVO-ingrijpen te rechtvaardigen.

Milosevic trakteerde de drie VN-rechters tijdens zijn tweedaags openingspleidooi ook op andere complottheorieën, waarin het Vaticaan, Duitsland en Osama bin Laden een rol speelden.

Na het openingspleidooi van Milosevic kwam het opnieuw tot urenlang geharrewar over de gezondheid van de verdachte en het gedwongen toewijzen van een advocaat. Milosevic, die op 28 juni 2001 door de Servische premier Djindjic naar Den Haag werd gestuurd, heeft sindsdien altijd gehamerd op zijn recht zich zelf te verdedigen.

Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte vindt echter dat de rechters Milosevic gedwongen een advocaat moeten toewijzen. Als de werkdruk afneemt, is Milosevic ook minder vaak ziek, zo redeneren de aanklagers. Het proces tegen de 63-jarige 'Slobo' is al zeventien keer geschorst of uitgesteld wegens ziekte van de verdachte. Die heeft geregeld last van hoge bloeddruk en/of griep en/of uitputtingsverschijnselen.

De aanklagers voelen zich gesteund door de Belgische arts prof. Tavernier die zegt dat Milosevic niet gezond genoeg is om zich zelf te verdedigen. Tegen dat deskundigenrapport bedacht Milosevic, tot irritatie van voorzittend rechter Robinson, op het laatste moment een tegenargument: Tavernier is uit België, het land waar de NAVO haar hoofdkwartier heeft. Dat bondgenootschap voerde in 1999 bombardementen uit op Joegoslavië. Milosevic wil voor een second opinion onderzocht worden door een arts uit Servië, Rusland of Griekenland. De eveneens orthodoxe Russen en Grieken hebben traditioneel goede banden met de Serviërs.

De aanklagers verweten Milosevic ook dat hij zijn medicijnen niet regelmatig neemt, hetgeen de verdachte ontkende. Robinson en zijn Schotse collega Lord Bonomy, de opvolger van de overleden rechter May, leken enigszins geprikkeld door het gedoe. Alleen hun Zuid-Koreaanse collega O-gon Kwon bleef geduld tentoon spreiden en sprak Milosevic op bijna vaderlijke toon toe. Hij zou moeten overwegen zich door zijn juridisch adviseurs te laten helpen in de rechtszaal, zo suggereerde Kwon.

De rechters trokken zich een kwartiertje terug voor beraadslagingen, maar konden niet tot een besluit komen. De zitting wordt donderdagochtend voortgezet. De partijen is gevraagd nadere voorstellen voor de concrete uitwerking voor te bereiden voor het geval dat de rechters tot toewijzing van een advocaat besluiten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief