Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders: kogel gaat donderdag door de kerk

2 sep 04

VVD-kamerlid Wilders wil dat er donderdag een einde komt aan het conflict over zijn positie in de fractie. "Het wordt hoog tijd dat er een einde komt aan deze soap. Ik ben het geneuzel meer dan zat. Er zijn belangrijker dingen in de wereld aan de hand dan dit gedoe dat al dagen duurt. Vandaag moet er een einde aan komen, anders zorg ik daar zelf wel voor."

Wilders heeft later op de dag opnieuw een gesprek met VVD-fractieleider Van Aartsen over zijn positie. Woensdag eiste Van Aartsen volgens ingewijden dat Wilders zijn standpunt laat varen dat Turkije geen lid van de Europese Unie kan worden. Doet hij dat niet, dan zou hij moeten vertrekken. Wilders wil niet ingaan op hetgeen hij woensdag met Van Aartsen heeft besproken. "Dat hebben we afgesproken en daar houd ik me aan.'

Het Kamerlid "ergert zich ziek aan het anonieme gelek van fractiegenoten, bedoeld om mijn positie te beschadigen". Wilders ligt al lang onder vuur in de VVD om zijn opstelling als 'rechtsbuiten' van de fractie. Enkele maanden terug publiceerde hij samen met fractiegenoot Oplaat een tienpuntenplan, waarin staat dat de VVD een rechtsere koers moet gaan varen. In dit plan wordt ook gesteld dat Turkije nooit lid van de EU mag worden.

Wilders wordt door Van Aartsen onder grote druk gezet om dit standpunt los te laten, maar dat weigert hij tot dusver. Mocht Wilders vertrekken uit de VVD-fractie, dan gaat hij verder als onafhankelijk Kamerlid, zo heeft hij al aangekondigd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief