Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Meer dan honderd doden in school

3 sep 04

Bij de gewelddadige beeïndiging van de gijzeling in een school in Noord-Ossetië zijn meer dan honderd mensen om het leven gekomen. Een adviseur van de Russische president Poetin spreekt zelfs van mogelijk 150 doden. Hoeveel van de slachtoffers kinderen zijn, is niet bekend.

In totaal zijn zestig lichamen geïdentificeerd. Identificatie wordt bemoeilijkt door de ernstige verminking van veel doden. In ziekenhuizen verspreid over de regio zijn zo'n vierhonderd gewonden ondergebracht, onder wie ruim tweehonderd kinderen. Drie terroristen hebben zich nog in de kelder van de school verschanst. Onder hen is mogelijk ook de leider van de gijzelingsactie. Zij zouden nog een aantal kinderen vasthouden.

In de vroege avond was een luide explosie te horen in of nabij het schoolgebouw. Gedurende de hele middag werd er sporadisch nog geschoten. De bestorming van de school, waar al twee dagen honderden volwassenen en kinderen in gijzeling werden gehouden, begon rond elf uur vanochtend. De regionale chef van de veiligheidsdienst FSB zei dat de actie niet gepland was. De bedoeling was om nog verder te onderhandelen met de terroristen.

De bestorming begon nadat de gijzelnemers de Russen toestemming hadden gegeven een aantal lijken uit de school te halen. Toen de Russen daarmee bezig waren, zouden de terroristen explosieven tot ontploffing hebben gebracht, waardoor een dak van de school instortte.

Meteen na de explosies vluchtten tientallen vrouwen en kinderen de school uit. De kinderen hadden alleen ondergoed aan of waren naakt. Het leger besloot daarop volgens de autoriteiten tot een bestorming. Hierbij zouden zeker twintig rebellen zijn gedood. Onder hen waren tien mensen met een Arabisch paspoort, meldt het Russische persbureau Interfax. Honderden gijzelaars wisten de school in Beslan te ontvluchten.

De spanning rond de school was door een aantal explosies de laatste 24 uur al opgelopen. Volgens de autoriteiten hadden de terroristen geen duidelijke eisen. Ze zouden de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië hebben geëist.

Volgens mensen die eerder vrijkwamen uit de school, zijn in de eerste fase van de bezetting al minstens twintig doden gevallen toen twee Tsjetsjeense vrouwen zichzelf opbliezen. De vrijgelaten gijzelaars zeggen ook dat in de school 1500 mensen zaten, veel meer dan het officiële getal van 353.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief