Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opnieuw zware explosies bij school

3 sep 04

De gevechten rond de school in de Zuid-Russische stad Beslan zijn weer opgelaaid. Een aantal terroristen houdt zich nog schuil in het gebouw en volgens de regionale chef van de veiligheidsdienst FSB houden zij nog gijzelaars vast. Onder hen is mogelijk ook de leider van de gijzelnemers.

Een groot deel van de middag was het rustig rond de school in Beslan. De autoriteiten zeiden aan het begin van de middag dat alle nog levende gijzelaars waren bevrijd, maar dat blijkt nu dus niet zo te zijn.

Het is nog steeds onduidelijk hoeveel gijzelaars zijn omgekomen bij de bevrijdingsactie. Een adviseur van president Poetin zegt dat het dodental mogelijk oploopt tot boven de 150. Zeventig procent van de slachtoffers zouden kinderen zijn. Daarnaast liggen 646 gewonden in het ziekenhuis. Onder hen zouden ruim driehonderd kinderen zijn. Dat heeft het Russische ministerie voor Noodsituaties bekend gemaakt.

De terroristen hielden sinds woensdagochtend in totaal waarschijnlijk zo'n 1200 mensen gegijzeld. De chef van de veiligheidsdienst zegt dat twintig terroristen bij de actie zijn gedood, onder wie tien Arabieren. Het is onduidelijk of er daarnaast terroristen zijn ontsnapt.

De bestorming van de school begon rond elf uur vanochtend. De regionale chef van de veiligheidsdienst FSB zei dat de actie niet gepland was. De bedoeling was om nog verder te onderhandelen met de terroristen.

De bestorming begon nadat de gijzelnemers de Russen toestemming hadden gegeven een aantal lijken uit de school te halen. Toen de Russen daarmee bezig waren, zouden de terroristen explosieven tot ontploffing hebben gebracht, waardoor een dak van de school instortte.

Meteen na de explosies vluchtten tientallen vrouwen en kinderen de school uit. De kinderen hadden alleen ondergoed aan of waren naakt. Het leger besloot daarop volgens de autoriteiten tot een bestorming. Honderden gijzelaars wisten de school in Beslan te ontvluchten.

Volgens de Russische autoriteiten hadden de terroristen geen duidelijke eisen. Ze zouden de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië hebben geëist. Volgens mensen die eerder al wisten te ontvluchten uit de school, zijn in de eerste fase van de bezetting al minstens twintig doden gevallen toen twee Tsjetsjeense vrouwen zichzelf opbliezen.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief