Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verwarring over arrestatie in Irak

5 sep 04

Het Iraakse minister van Defensie heeft bekend gemaakt dat in de buurt van de Iraakse stad Tikrit een van de invloedrijkste adviseurs van Saddam Hoessein is opgepakt. Het Amerikaanse leger weerspreekt echter dat het om Izzat Ibrahim al-Duri, de rechterhand van Saddam, gaat.

Ibrahim (62) was de belangrijkste speler van het voormalige regime van Saddam Hoessein die nog op vrije voeten was. In het kaartspel dat het Amerikaanse leger heeft gemaakt van de meest gezochte Irakezen, is hij de klaverenheer.

Aanslagen
Ibrahim zou zijn opgepakt door leden van de Iraakse Nationale garde. Volgens het Amerikaanse leger was Ibrahim rechtstreeks betrokken bij het organiseren en financieren van aanslagen op het Amerikaanse leger.

Ibrahim bezette een belangrijke post in het regeringscomité dat over Noord-Irak ging ten tijde van de aanval met chemische wapens op Halabja in 1988. Bij die aanval kwamen duizenden Koerden om het leven.

Getrouwd
Ibrahim stond op de zesde plaats op de Amerikaanse lijst met de 55 meest gezochte leden van het Saddam-regime. De nummers een tot en met vijf zijn al opgepakt of gedood.

De relatie tussen Saddam en Ibrahim besloeg vier decennia. De twee mannen behoorden bij de groep die in 1968 een coup uitvoerde, die de Baath-partij weer in het centrum van de macht terugbracht. Sindsien was Ibrahim een van Saddams belangrijkste adviseurs. Zijn dochter was korte tijd getrouwd met Saddams zoon Uday.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief