Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Democraten strijden om Amerikanen in Nederland

6 sep 04

De Democraten in de Verenigde Staten hebben de zus van John Kerry, Diana, ingezet om zieltjes te winnen onder Amerikanen in het buitenland. Een paar honderd stemmen meer, wellicht zelfs in Nederland, zou het verschil kunnen uitmaken in de einduitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

"We verwachten dat de stemmen dit keer erg dicht bij elkaar zullen liggen", zei Diana Kerry zondag tijdens een promotiebezoek aan Amsterdam. "De vorige verkiezingen werden gewonnen met een verschil van slechts 537 stemmen, en die kwamen allemaal uit het buitenland." Nederland is voor Diana Kerry de derde stop tijdens haar Europese tournee, na eerst Londen en München te hebben bezocht.

Als voorzitter van Americans Oversees for Kerry (AOK) roept Diana Amerikanen waar ook ter wereld op zich via een zelf in het leven geroepen 'onafhankelijke' website te registreren voor de verkiezingen. Het maakt volgens haar niet uit of zij Democraat, Republikein of partijloos zijn, maar de onderliggende boodschap is natuurlijk om op 2 november op John Kerry te stemmen.

"De reputatie van de VS in de wereld is met de huidige president de laatste twee jaar flink gedaald", vindt Diana. Juist daarom hoopt ze dat de Amerikanen in het buitenland eerder voor de Democraten stemmen dan voor de Republikeinen. "Ik heb vanmiddag tijdens een picknick gesproken met Amerikanen die in Amsterdam wonen, en het is de laatste tijd veel moeilijker om hier te leven. De Amerikanen in Nederland worden niet altijd even vriendelijk aangesproken. John Kerry zal het respect terugwinnen voor de Amerikanen in de wereld."

Het zijn volgens de jongere zus van de presidentskandidaat "de belangrijkste verkiezingen in ons leven", met punten als terrorisme en de teruglopende Amerikaanse economie op de agenda. Daarbij heeft ze geen goed woord over voor de Republikeinse conventie in New York de afgelopen week, die zich vooral richtte op het kleineren van de tegenstander. "Ik ben erg teleurgesteld over de conventie. Amerikanen verdienen een serieuze discussie, en niet het gebruik van smerige tactieken", zei Diana Kerry.

Het uiteindelijke doel van het Democratische campagneteam is de vier tot zeven miljoen Amerikanen die in het buitenland wonen, voor zich te winnen. In Nederland wonen zo'n 30.000 kiesgerechtigde Amerikanen. "Qua aantal zijn het er niet heel veel, maar de Nederlandse afdeling van Democrats Abroad is erg actief", aldus Jim Brenner, 'executive director' van AOK.

Voordat de tournee verder trekt door Europa en de rest van de wereld, staat er maandag nog een ontmoeting met Amerikaanse uitwisselingsstudenten op het programma. Brenner: "Het laatste waar ze aan denken, is om zich te registreren voor de verkiezingen. Daarom zijn studenten voor ons erg belangrijk."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief