Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Strijd in verzetshaard Sadr City

7 sep 04

De strijd in de verzetshaard Sadr City in Bagdad is dinsdag in alle felheid voortgezet. Het gaat om de zwaarste gevechten in de overbevolkte wijk sinds april. Bij de jacht van Amerikaanse militairen op opstandelingen in het belangrijkste sjiitische woongebied van de Iraakse hoofdstad kwamen zeker veertig mensen om het leven.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid vielen er ook ruim 170 gewonden door de strijd, die maandag losbarstte. Dinsdagochtend werden er in 2,5 uur tijd vijftien doden geteld. Volgens waarnemers lijkt het sjiitische verzet zich van de heilige stad Najaf naar Sadr City te hebben verplaatst.

Najaf gold als bolwerk van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr. Diens Mahdi-Leger voert al maanden strijd tegen de Amerikaanse militairen. Na een bestand in Najaf zou al-Sadr een groot deel van zijn milities naar Sadr City hebben verplaatst.

Een zegsman van de geestelijke zei tegen de Britse omroep BBC dat de voortdurende Amerikaanse militaire invallen in het arme stadsdeel, waar ongeveer twee miljoen sjiieten wonen, het geweld veroorzaken. Volgens hem hebben zijn strijders "geen andere keuze dan het vuur te beantwoorden''.

Al-Sadr riep zijn volgelingen vorige week nog op de wapens neer te leggen. Medestanders van de geestelijke zeiden dat hij zijn beweging wil integreren in het politieke proces. Al-Sadr zou op korte termijn een politiek programma presenteren. Mede door slachtoffers bij de jongste inval in Sadr City nadert het aantal Amerikaanse militairen dat in Irak stierf, met rasse schreden de duizend.

In het westen van Bagdad werd dinsdag een agent van de militaire politie doodgeschoten. Dinsdagochtend maakten de Amerikaanse strijdkrachten in Irak bekend dat een dag eerder in Bagdad en Mosul vier militairen de dood hadden gevonden. Door een zelfmoordaanslag bij Fallujah waren die dag ook al zeven mariniers gedood. Via een islamitische internetsite die in verband wordt gebracht met de terrorist al-Zarqawi, werd de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Dinsdag voerden de Amerikanen met tanks en vliegtuigen weer een aanval op Fallujah uit. De gouverneur van Bagdad, Ali al-Haidari, overleefde dinsdag ongedeerd een aanslag. Onbekenden openden in het westen van de hoofdstad het vuur en lieten een bom ontploffen toen een konvooi met daarin de politicus langs reed. Enkele omstanders kwamen om en verscheidene anderen raakten gewond.

(Bron: ANP/AFP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief