Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Italianen en Irakezen ontvoerd in Bagdad

7 sep 04

Een groep gewapende mannen heeft in de Iraakse hoofdstad twee Italiaanse vrouwen en twee Irakezen ontvoerd uit hun kantoor in het centrum van Bagdad. Nog geen enkele groepering heeft de verantwoordelijkheid voor de ontvoering opgeëist. Sinds april zijn al meer dan honderd buitenlanders in Irak ontvoerd.

De Italiaansen werken voor de hulporganisatie Un ponte per Baghdad (Een Brug naar Bagdad). Volgens een zegsvrouw van de organisatie gaat het om Simona Pari (29) uit Rimini en Simona Torretta (27) uit Rome. De ontvoerde Irakezen zijn een ingenieur die werkt voor Un Ponte per Baghdad en een vrouw die werkt voor de Italiaanse organisatie Intersos. De namen van beide Irakezen zijn niet bekendgemaakt.

Ongeveer twintig mannen met AK-47 machinegeweren bestormden het gebouw waar de hulporganisatie is gehuisvest. Zij sleepten de gijzelaars volgens ooggetuigen aan hun haren naar gereedstaande auto's. In het pand zijn meerdere humanitaire organisaties gehuisvest. Pari en Torretta verblijven al meer dan een jaar in Irak. Zij werkten recent samen met het kinderfonds van de VN (Unicef) aan een project om nieuwe scholen te bouwen.

Het kabinet van de Italiaanse premier Berlusconi is dinsdag in spoedzitting bijeengekomen. Vorige maand werd de Italiaanse journalist Enzo Baldoni ontvoerd en vermoord en in april doodden gijzelnemers de Italiaan Fabrizio Quattrocchi. Drie andere ontvoerde Italianen kwamen later vrij. De ontvoerders eisten het vertrek van de drieduizend Italiaanse militairen uit Irak. De regering-Berlusconi weigerde op die eis in te gaan.

De organisatie Un ponte per Baghdad verzette zich hevig tegen de westerse politiek ten tijde van het regime van Saddam Hussein. Zij voerde campagne tegen de sancties die het land verlamden sinds de inval van Irak in 1990 in buurland Koeweit. Naast Irak is de hulporganisatie ook actief in onder meer Kosovo en Libanon.

Iraakse groepering vraagt vrijlating Fransen
Een extremistische groepering, die zich Geheim Islamitisch Leger van Irak noemt heeft opgeroepen tot de vrijlating van de twee ontvoerde Franse journalisten. De groep stelt op een videocassette dat de Fransen moeten worden vrijgelaten in een gebaar "van goede samenwerking tussen de verschillende verzetsgroepen''. De video was gestuurd naar het Franse persbureau AFP.

De groep die de journalisten Christian Chesnot en Georges Malbrunot op 20 augustus ontvoerde, noemt zich het Islamitische Leger van Irak. Een verklaring die van de laatste groep afkomstig zou zijn, dook maandag op. Daarin eisen de kennelijke ontvoerders dat Frankrijk binnen 48 uur vijf miljoen euro losgeld betaalt, belooft zich niet met Irak te bemoeien en een aanbod voor een bestand aanvaardt dat de voortvluchtige terrorist Osama bin Laden aan Europa deed.

Turkse vrachtwagenchauffeur gedood in Irak

In de buurt van de Iraakse stad Samarra is dinsdag een Turkse vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen toen zijn konvooi door opstandelingen onder vuur werd genomen. Dat zei een woordvoerder van de politie van Samarra. Bij de aanval maakten de rebellen onder meer gebruik van machinegeweren en antitankwapens.

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief