Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Ontvoerde Franse journalisten in el-Mahmudija vast'

8 sep 04

De twee in Irak ontvoerde Franse journalisten zitten volgens de Iraakse krant 'Al-Sabah al-Jadid' vast in de kleine Iraakse stad el-Mahmudija. De krant meldde woensdag dat ooggetuigen hebben verteld dat de twee Fransen en een Iraanse diplomaat in een afgelegen gebouw worden vastgehouden door hun ontvoerders.

De drie mannen - de journalisten Christian Chesnot en Geworges Malbrunot en de vorige maand ontvoerde Iraanse consul Fereidun Jahani - zouden gekleed zijn in Iraakse mannengewaden en zij zouden alle drie een baard hebben. Een organisatie die zich het Islamitische Leger noemt, heeft de ontvoering van de Fransen opgeëist. Zij had als eis gesteld dat Frankrijk het hoofddoekjesverbod zou intrekken dat aan het begin van het nieuwe schooljaar zou ingaan.

Maandag rees twijfel aan een losgeldeis die van de ontvoerders afkomstig zou zijn. Die eis - vijf miljoen dollar - was op een islamitische website geplaatst.

Over de ontvoering van twee Italiaanse medewerksters van een hulporganisatie, dinsdagmiddag, is tot dusver niets vernomen. De twee vrouwen en twee Iraakse medewerkers van de organisatie werden door gewapende mannen meegenomen.

(Bron: ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief