Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Doden door terreuraanslag op Australische ambassade

9 sep 04

Een bomaanslag voor de Australische ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta heeft donderdag zeker acht levens geëist. Minstens honderd mensen raakten gewond door de zware klap, meldden de Indonesische autoriteiten. Ondanks de plek van de ontploffing zouden zich onder de doden geen buitenlanders bevinden.

Onbekenden brachten rond 10.30 uur (lokale tijd) de bom tot ontploffing in het zakendistrict Kuningan. Volgens de Australische premier John Howard sloeg de explosie die slechts 4 meter voor de poort van de ambassade plaatshad een krater van 3 meter diep. De ontploffing was in de hele stad te horen en richtte zware schade aan in de buurt.

Op beelden van de plaats des onheils is duidelijk te zien dat ruiten in de wijde omgeving zijn gesprongen. Wrakstukken van auto's liggen op de weg. Het hek van de Australische ambassade heeft het gebouw echter vermoedelijk behoed voor nog zwaardere schade. "Het hek van de ambassade heeft het gehouden maar de poort is verwoest", verklaarde de Australische premier Howard te hebben vernomen van de ambassadeur.

Stoffelijke resten en afgerukte lichaamsdelen lagen her en der verspreid op de straat voor de diplomatieke missie voordat de autoriteiten de lichamen met geel plastic hadden bedekt. Ooggetuigen verklaarden delen van een hoofd, haar, vlees en resten te hebben zien liggen. Een zelfmoordactie is vooralsnog niet uitgesloten.

Agenten probeerden orde in de chaos te scheppen door omstanders op een afstand te houden. "Ga weg, ga aan de kant. U stapt op bewijsstukken. Vlees, botten, en resten liggen overal. Uit de weg", schreeuwde een agent door een megafoon. Vooral beveiligingsbeambten zouden het leven hebben gelaten door de ontploffing. Volgens ooggetuigen werden een politieauto en een taxi die voor de ambassade stonden, vernietigd door de klap.

Honderden agenten en duizenden mensen die in aangrenzende panden werkten, stonden niet lang na de aanslag op straat terwijl bloedende gewonden met ambulances werden afgevoerd naar nabijgelegen ziekenhuizen. Wegen in de omgeving zijn afgesloten. De Nederlandse ambassade die in dezelfde straat in de Indonesische hoofdstad is gevestigd als de Australische, is in ieder geval tot en met maandag gesloten.

Australische diplomaten in Jakarta vreesden al dat er een aanslag plaats zou hebben op doelen waar veel westerlingen komen en liet daarom nog geen week geleden een waarschuwing uitgaan naar alle onderdanen in Indonesië. Premier Howard liet weten dat zijn land zich niet zal laten intimideren door terreur. Hij zond zijn minister van Buitenlandse Zaken Downer meteen naar Jakarta om poolshoogte te nemen.

De bewindsman wordt vergezeld door zeven bomexperts, een politiecommissaris en de chef van de geheime dienst. President Megawati Soekarnoputri heeft haar reis naar Brunei afgebroken. Ze zou volgens een bron de getroffen ambassade willen bezoeken en heeft vlak voordat ze de terugreis naar Indonesië aanvaardde, gezworen de daders te pakken.

Susilo Bambang Yudhoyono, favoriet voor het winnen van de presidentsverkiezingen van 20 september, veroordeelde de aanslag en riep om een diepgravend onderzoek. De Indonesische en Australische autoriteiten wezen donderdag onmiddellijk met de beschuldigende vinger naar moslimextremisten.

De aanslag heeft alle kenmerken van het werk van de voortvluchtige Maleisische bommenmaker Azahari, aldus politiechef generaal Da'i Bachtiar donderdag. Hij houdt de groepering die achter de aanslag van vorig jaar op het Marriott Hotel en achter de aanslag op Bali in oktober 2002 zat, ook verantwoordelijk voor de ontploffing van donderdag.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief