Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Veerman geeft ganzen meer rust

9 sep 04

De rustende ganzen in de foerageergebieden moeten beter worden beschermd tegen de jagers. In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Veerman van Landbouw donderdag de aangescherpte jachtregels in de ganzenopvanggebieden bekendgemaakt.In de speciaal aangewezen foerageergebieden kunnen overwinterende ganzen terecht voor voedsel en rust. De dieren mogen daar niet bejaagd of verjaagd worden. Maar op ander wild als bijvoorbeeld hazen, die hun toevlucht tot deze ganzengebieden zoeken, mag wel worden gejaagd.

Om te voorkomen dat de rust van de overwinterende ganzen al te veel verstoord wordt wil Veerman de jacht in de foerageergebieden pas na 12.00 uur 's middags toestaan. Als extra voorwaarde geldt daarbij dat de jagers tenminste 500 meter afstand houden van de rustende ganzen. Tot het einde van dit jaar mogen de jagers tevens op één van tevoren aangemelde dag van een halfuur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang jagen in een rustgebied.

Vogelbescherming Nederland vindt dat de ganzen er bekaaid vanaf komen in de maatregelen van Veerman. Volgens een woordvoerder hebben ze in Nederland twee keer zo'n groot gebied nodig om aan voldoende voedsel te kunnen komen. Nu is er 80.000 hectare gereserveerd.

Vogelbescherming Nederland heeft wel met Veerman om de tafel gezeten over de jachtregels, maar zegt verbaasd te zijn dat dit de uitkomst is. De woordvoerder voorspelt grote problemen voor de ganzen, vooral omdat het jagen op ander wild in de speciale gebieden een groot deel van de dag wel is toegestaan en daardoor de ganzen verjaagd zullen worden.

De Dierenbescherming is woedend. Een woordvoerder vindt de nieuwe jachtregels onbegrijpelijk en vreest dat de ganzen de dupe worden. "Er is helemaal geen rust voor de ganzen. Met deze jachtregels zullen ze verjaagd worden."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief