Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA wil oordeel Kamervoorzitter over werkwijze Verdonk

10 sep 04

Kamervoorzitter Weisglas moet een oordeel vellen over de geheimzinnige wijze waarop minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) antwoordt op schriftelijke Kamervragen over haar beleid. Door de antwoorden systematisch vertrouwelijk ter inzage te leggen maakt ze het Kamerleden onmogelijk om door te vragen.

Dat stelt PvdA-Tweede-Kamerlid De Vries. Hij heeft Weisglas donderdag een brief geschreven met het verzoek daar iets aan te doen.

De antwoorden van bewindslieden zijn doorgaans openbaar, tenzij de privacy in het geding is of het gevoelige informatie betreft waar de buitenwereld niets mee te maken heeft. Volgens de woordvoerder van Verdonk is dat het geval met veel van de Kamervragen die De Vries stelt over asielzoekers. "De reden dat antwoorden op schriftelijke Kamervragen vertrouwelijk ter inzage worden gelegd, is gelegen in de wet bescherming persoonsgegevens. Justitie mag geen dossierinformatie aan derden verstrekken."

De Vries zelf zegt dat veel antwoorden ook gaan over afwegingen die de minister en haar Immigratie- en Naturalisatiedienst IND maken. "Zeer bedenkelijk en buitengewoononbevredigend", noemt De Vries dat. "Het verduistert de discussie."

"Antwoorden over de manier waarop de IND en de minister eenzaak behandelen, horen openbaar te zijn", vindt hij. Door de antwoorden vertrouwelijk te geven, maakt Verdonk het de Kamer onmogelijk om daar weer, openbare, vragen over te stellen, en dus haar werk te doen. "Wij moeten immers controleren of het goed gaat.".

Als voorbeeld noemt hij de zaak van een Iraans pleegkind dat het land uit moest. De IND weigerde tot drie keer toe een verblijfsvergunning, maar nadat de zaak op televisie was geweest, greep Verdonk in. Het kind mocht toch blijven.

"De ouders van het kind waren natuurlijk blij maar ook verontrust", aldus De Vries. "Want er zijn ook talloze mensen die de weg naar de media niet kunnen vinden." In zo'n geval is het volgens De Vries van belang om te weten op grond waarvan een bewindspersoon tot een oordeel komt.

De Vries krijgt dagelijks tien tot vijftien asielzaken toegespeeld, van familie, scholen of advocaten die ten einde raad zijn. Een speciale medewerker heeft een volledige baan aan het controleren van de gegevens. Over zaken waarbij het vermoedelijk mis is gegaan, stelt De Vries Kamervragen. Het kan daarbij gaan om regels die desastreus uitpakken of inconsequent worden toegepast. "Als dat zo is, moet je kijken of het anders kan", vindt de oud-minister van Binnenlandse Zaken.

Verdonk maakt dat onmogelijk met haar antwoorden op Kamervragen die de laatste tijd systematisch 'vertrouwelijk ter inzage' worden gelegd. "Ze vindt het kennelijk prettig dat sommige dingen niet naar buiten komen. Een andere reden is nauwelijks te verzinnen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief