Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sobere herdenking 11 september

10 sep 04

De derde herdenking van de terroristische aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten zal een zeer sober karakter hebben. Net als de afgelopen twee jaar vormt New York het centrum van de activiteiten.

Op 'Ground Zero', de plek waar de twee torens van het World Trade Center (WTC) stonden, gaan ouders en grootouders de namen van 2749 slachtoffers oplezen. In 2003 deden vooral kinderen van slachtoffers dat. Het lezen van de namen wordt vier keer onderbroken, tweemaal op het moment waarop twee gekaapte vliegtuigen het WTC hebben geraakt en tweemaal op het tijdstip waarop de twee torens zijn ingestort.

's Avonds symboliseren twee lichtbundels in de lucht de verdwenen wolkenkrabbers. President Bush neemt net als vorig jaar op het gazon van het Witte Huis een moment stilte in acht. Dat gebeurt om 14.46 uur Nederlandse tijd, het tijdstip waarop het eerste vliegtuig het WTC raakte.

De Democratische presidentskandidaat John Kerry woont een herdenkingsceremonie bij in zijn woonplaats Boston. Op de nationale begraafplaats Arlington in Washington legt minister van Defensie Rumsfeld een rouwkrans ter nagedachtenis van de 184 mensen die werden gedood, toen een gekaapt vliegtuig het Pentagon invloog.

In de staat Pennsylvania, waar het vierde vliegtuig neerstortte, worden talrijke kerkdiensten en twee officiële ceremonies gehouden om de slachtoffers te herdenken. De strijd tegen het terrorisme die op de aanslagen volgde, leidde tot twee oorlogen: in Afghanistan en in Irak. In beide landen staan de Amerikaanse militairen stil bij de terreurdaden van '11/9'.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief