Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Felle strijd in Bagdad uitgebroken

12 sep 04

In het centrum van Bagdad hebben zich de zwaarste gevechten sinds maanden afgespeeld tussen het Amerikaanse leger en opstandelingen. Daarbij zijn zeker zeventien doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt.

De gevechten speelden zich af in een wijk ten westen van de rivier de Tigris waar veel Saddam-getrouwen wonen. Getuigen spraken van hevig machinegeweervuur en explosies.

Boven de stad hangen dikke rookwolken. Veel wegen zijn afgesloten en boven de wegen patrouilleren Amerikaanse helikopters. Eerder werd de zogeheten Groene Zone, de wijk waar de Iraakse regering zetelt en waar de Amerikaanse ambassade ligt, met raketten bestookt.

Er waren zeker twaalf inslagen. De projectielen leken te komen uit de arme, sjiitische wijk Sadr City waar veel aanhangers van de geestelijk leider Muqtada al-Sadr wonen. In West-Bagdad zijn ten minste twee agenten in hun auto opgeblazen en voor de Abu Ghraib-gevangenis ontplofte een bomauto. Er zou ook een jongen van twaalf zijn omgekomen.

Nederlanders in Irak aan dood ontsnapt
Nederlandse militairen in Zuid-Irak zijn het doelwit geweest van een aanslag met een handgranaat. Niemand raakte gewond.

Eén of meerdere daders gooiden in As-Samawah een handgranaat in het voertuig van de patrouillerende militairen, toen ze wilden instappen. De granaat ontplofte niet omdat de pin bleef steken. De Nederlandse militairen hebben geprobeerd de daders op te pakken, maar die wisten te ontkomen.

De Iraakse veiligheidsdiensten onderzoeken het incident, dat zaterdagavond 19.00 uur Nederlandse tijd plaatsvond. Onduidelijk is hoeveel Nederlanders bij het incident waren betrokken. Defensie sprak van "een handjevol".

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief