Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Meer uitgeprocedeerden vertrekken met premie

17 sep 04

Sinds eind juni zijn 250 uitgeprocedeerde asielzoekers met een premie vrijwillig teruggekeerd naar hun herkomstland. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie donderdag gezegd. De terugkeer wordt geregeld door de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Het gaat hier om mensen die voor 1 april 2001, onder de oude Vreemdelingenwet, in Nederland zijn aangekomen en geen verblijfstitel krijgen. Als ze vrijwillig vertrekken, krijgen ze een premie. Voor een alleenstaande is dat ruim 2300 euro en voor een gezin met twee kinderen ruim 6000 euro.

De nieuwe regeling werd in juni ingesteld door minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). Zij wil in drie jaar tijd 26.000 asielzoekers laten terugkeren die de komende tijd uitgeprocedeerd raken.

Uitgeprocedeerden die in de eerste fase niet meewerken aan hun terugkeer of als terugkeer niet lukt, komen na acht weken terecht in een vertrekcentrum. Momenteel zitten er ongeveer tien mensen in Ter Apel in de Groningse gemeente Vlagtwedde, dat tot nu toe het enige centrum is. Justitie is nog in conclaaf met gemeenten over andere centra.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief