Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bagdad opnieuw opgeschrikt door zelfmoordaanslag

17 sep 04

De Iraakse hoofdstad Bagdad is vrijdag opnieuw opgeschrikt door een bloedige zelfmoordaanslag. Daarbij zijn zeker acht mensen om het leven gekomen en ongeveer twintig personen gewondgeraakt. Intussen voerde de Iraakse politie gesteund door Amerikaanse militairen een grootscheepse veiligheidsoperatie uit tegen opstandelingen in de binnenstad van Bagdad.

Na het middaguur ramde een auto volgepakt met explosieven een rij politiewagens die de Haifastraat afsloot. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vonden vijf politieagenten de dood. Later meldde het ministerie van Gezondheid dat ook drie burgers bij de aanslag waren omgekomen. "We blokkeerden de straat toen ik deze Amerikaanse wagen zag. Er zat een jongeman in met een rood shirt. Ik gaf mijn mannen de opdracht deze vent te stoppen, maar het lukte ons niet. Hij reed te hard", zei politieman Ahmed Mohammed.

Een groot gat gaapte in het wegdek en zeker zes politievoertuigen gingen in vlammen op. Kort voor dageraad waren Iraakse agenten samen met het Iraakse leger en Amerikaanse militairen een massale operatie begonnen tegen opstandelingen die uit de buurt rond de Haifastraat mortieren en granaten afvuurden op de Groene Zone. Daar zetelt de interim-regering. Ook liggen hier de ambassades van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Volgens de Iraakse politie zijn 63 strijders opgepakt onder wie Libanezen, Syriërs en Egyptenaren. Tijdens de operatie werd rond Haifastraat hevig gevochten. Urenlang werd er geschoten. De autoriteiten namen een groot aantal raketten en raketgranaten in beslag, aldus een zegsman van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De operatie was gericht tegen moslimextremisten en criminelen, zei deze woordvoerder. "Zij proberen Irak te vernietigen en wij accepteren dat niet."

Bij een zelfmoordaanslag dinsdag op een politiebureau aan Haifastraat kwamen 47 mensen om het leven. De slachtoffers waren vooral jongeren die een baan zochten bij de politie. Ongeveer honderd mensen liepen verwondingen op. Kort nadat de politieactie vrijdagochtend was begonnen, openden Amerikaanse militairen het vuur op een auto die met grote snelheid op hen afkwam. In de kogelregen explodeerde de wagen. Volgens een zegsman van het Amerikaanse leger zat de auto vol met springstof. Twee inzittenden kwamen om, er vielen geen andere slachtoffers.

Tientallen Irakezen hebben bij Fallujah de dood gevonden door bombardementen donderdagavond van de Amerikaanse luchtmacht. Een legerwoordvoerder liet weten dat circa zestig radicale islamieten bij de 'precisieaanval' in en rond Fallujah zijn gedood. Het Iraakse ministerie van Gezondheid sprak later van 44 doden. Drie panden zouden totaal verwoest zijn. Volgens de Amerikanen waren de aanvallen gericht tegen aanhangers van de gezochte terrorist Abu Musab al-Zarqawi.

Bronnen in het ziekenhuis van Fallujah schetsten een ander beeld. Burgers brachten hun gewonde familieleden binnen. Een Iraakse arts zei dat onder de slachtoffers veel vrouwen en kinderen zijn. Hij zei dat de doden zijn gevallen in het dorp Zoba en een wijk van Fallujah. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Duitse staatsburgers in Irak dringend opgeroepen het Arabische land te verlaten. Het departement spreekt van een toegenomen kans op ontvoeringen of aanvallen op buitenlanders.

Irak herbergt naar schatting ongeveer honderd Duitsers. Het gaat personen met zowel de Duitse als de Iraakse nationaliteit, hulpverleners, zakenlieden en journalisten. De Duitse overheid waarschuwt al sinds maart 2003 voor reizen naar Irak. Volgens een zegsman van het departement is er nu reden om alle staatsburgers die desondanks in Irak zijn, te vragen het land te verlaten. Hij kon niet zeggen of er dreigementen zijn geuit aan het adres van Duitsers in Irak.

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief