Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grote steden somber over begroting

21 sep 04

De vier grote steden zijn uitermate somber over de dinsdag gepresenteerde Rijksbegroting. De kabinetsplannen raken de grote steden bovenmaats, zei burgemeester Cohen van Amsterdam dinsdag. "De vier grote steden zijn in eerdere perioden niet goed bediend, en dat is nu ook het geval."

De regering moet zich meer concentreren op de problemen in de grote steden, vindt Cohen. "In andere steden spelen ook problemen, maar bij ons speelt ieder probleem in iedere stad." Volgens Cohen had het kabinet andere keuzes moeten maken. "Er is extra geld voor het verbeteren van de veiligheid, maar dat gebeurt met name in de repressieve sfeer. Zoals de aanpak van veelplegers en de komst van extra cellen. In de preventieve sfeer gebeurt te weinig en wat er gebeurt, is verkeerd. Er is te weinig aandacht voor zaken als nazorg en reclassering."

Ook is er minder geld voor het achterstandenbeleid in het onderwijs, iets waar de gemeenten al herhaaldelijk hun bezorgdheid over hebben geuit. "Die bezuiniging is een graat in de keel", aldus Cohen. Volgens de Amsterdamse wethouder Aboutaleb van Onderwijs hebben Tweede-Kamerleden van de coalitie zelf al contact gezocht met de grote steden over het achterstandenbeleid. "Ik hoop dat de Kamer een aantal scherpe kantjes kan corrigeren."

De liberalisering van de huurmarkt valt eveneens in het verkeerde keelgat. Het kabinet wil een kwart van de huurwoningen liberaliseren. Nu is dat nog 5 procent. Dat leidt volgens de steden tot hogere huren van de goedkopere woningen in de binnensteden, waardoor mensen met lage inkomens in de buitenwijken terechtkomen. "Dit is een sterke impuls voor segregatie", aldus de Amsterdamse wethouder D. Stadig van Stedelijke Ontwikkeling.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht tonen er wel begrip voor dat het kabinet moet bezuinigen. Waar de regering dan wel moet snijden, wil Cohen niet zeggen. "Wij moeten geen kabinetje gaan spelen." Vorig jaar lieten de grote steden bijna hetzelfde geluid horen. "De regering is consistent en wij zijn consistent", aldus Cohen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief