Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tweede Amerikaanse gijzelaar onthoofd in Irak

22 sep 04

De terreurgroep van al-Qaeda-voorman al-Zarqawi heeft in Irak ook zijn tweede Amerikaanse gijzelaar "afgeslacht". De organisatie Tawhid en Jihad meldde de dood van 48-jarige Jack Hensley dinsdagavond op een islamitische website.

De groepering dreigde ook haar derde en laatste gijzelaar, de Brit Kenneth Bigley, te doden als Amerika vrouwelijke Iraakse gevangenen niet vrijlaat. De moord had plaats na het aflopen van het ultimatum dat de terroristen hadden gesteld. Maandag onthoofdde de groepering al een andere Amerikaan, Eugene Armstrong.

In de verklaring stelde de organisatie dat binnenkort een opname van de moord op Hensley wordt vrijgegeven. Het drietal werd donderdag ontvoerd in Bagdad. Alle drie werkten voor een bouwbedrijf. De Amerikanen overwegen een van de twee vrouwen die zij in gevangenschap hebben, vrij te laten. Het gaat om Rihab Taha, een expert op het gebied van biologische wapens, die de bijnaam 'dr. Ziektekiem' heeft.

De autoriteiten lijken daarmee toe te geven aan de eisen van de ontvoerders, maar een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Justitie benadrukte dat de maatregel niets te maken heeft met de eisen van Tawhid en Jihad. De detentie van Taha wordt ,,herzien'' omdat zij niet langer een bedreiging voor de nationale veiligheid zou vormen. Zij kan voorwaardelijk vrijkomen als er een borgsom wordt betaald. Ook de detentie van een tweede vrouwelijke wetenschapper die gevangen zit, Huda Ammash, wordt bekeken.

Tawhid en Jihad heeft in Irak ten minste zes gijzelaars gedood. De eerste was Nicholas Berg, een Amerikaanse zakenman, die in mei werd onthoofd. De afgelopen anderhalf jaar hebben militanten in Irak meer dan honderd buitenlanders ontvoerd. Onder hen zijn twee Franse journalisten die al een maand worden vastgehouden en twee vrouwelijke Iraakse hulpverleners die op 7 september werden gegijzeld.

Bij hevige gevechten tussen Amerikanen en sjiitische opstandelingen in de wijk Sadr City in Bagdad zouden woensdagochtend vijftien Irakezen zijn omgekomen. Meer dan vijftig anderen raakten gewond, aldus een woordvoerder van de radicale moslimgeestelijke Muqtada al-Sadr. Een zware ontploffing met een autobom maakte aan het einde van de ochtend een einde aan de rust in westelijk Bagdad.

Bij de aanslag zouden volgens artsen zes doden zijn gevallen. Veertig mensen zijn volgens ooggetuigen gewond geraakt. In het centrum van Bagdad was het de uren daarvoor al onrustig. In de omgeving van de Haifa-straat, bijna dagelijks het toneel van straatgevechten, ratelden de hele ochtend machinegeweren.

Ondanks de vele gevechten, aanslagen en ontvoeringen weersprak de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice dinsdag dat Irak afglijdt naar een burgeroorlog. Wel erkende zij dat het Arabische land zich voor "een zeer moeilijke situatie" gesteld ziet. Rice zei in een gesprek met de televisiezender NBC dat sjiieten, soennieten en Koerden juist de handen ineen hebben geslagen om een nieuw Irak op te bouwen.

"Er is een politiek proces aan de gang in Irak dat inmiddels een zeer goede regering heeft voortgebracht'', aldus Rice. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei in het ABC-televisieprogramma Good Morning America dat hij er nog alle vertrouwen in heeft dat de opstandelingen in Irak worden verslagen.

Powell hekelde een aantal senatoren, onder wie een aantal Republikeinen, die vraagtekens hebben gezet bij het succes in de bestrijding van de opstand in Irak.

(Bron: AFP/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief