Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lot Britse gijzelaar lijkt bezegeld

22 sep 04

De Amerikaanse en Iraakse autoriteiten zijn niet van plan op korte termijn gedetineerde vrouwelijke Irakezen vrij te laten. Een militante moslimgroep in Irak heeft de vrijlating van de vrouwen geëist. De groepering Tawhid en Jihad heeft eerder gedreigd twee ontvoerde Amerikanen en een Brit te vermoorden als de vrouwen niet vrijkomen.

De twee Amerikanen zijn al dood en met de voorlopig afhoudende opstelling van Washingon en Bagdad lijkt het lot van de ontvoerde Britse Kenneth Bigley bezegeld. Het drietal werd donderdag ontvoerd in Bagdad. Alle drie werkten voor een bouwbedrijf. De deadline van 48 uur die de ontvoerders aanvankelijk stelden is al verlopen.

De dood van de Amerikanen Eugene Armstrong en Jack Hensley is bevestigd door gruwelijke video-opnamen en de onthoofde lichamen van beiden zijn gevonden en ge‹dentificeerd. De Verenigde Staten zeggen maar twee vrouwen in hechtenis te houden. Het gaat om Rihab Taha en Huda Salih Mahdi Ammash. Zij zijn volgens de VS betrokken geweest bij het biologische wapenprogramma van Saddam Hoessein.

Er ontstond woensdag onduidelijk nadat het Iraakse ministerie van Justitie had gezegd dat Taha, alias Dr. Ziektekiem, voorwaardelijk vrij zal komen. Een woordvoerder benadrukte dat de maatregel niets te maken heeft met de eisen van Tawhid en Jihad. De detentie van Taha wordt "herzien" omdat zij niet langer een bedreiging voor de nationale veiligheid zou vormen. Zij kan voorwaardelijk vrijkomen als er een borgsom wordt betaald.

Ook de detentie van een tweede vrouwelijke wetenschapper die gevangen zit, Huda Ammash, wordt bekeken, aldus Justitie. De familie van Bigley putte volgens de BBC hoop uit de geluiden die uit Bagdad kwamen, maar de Amerikaanse ambassade aldaar temperde rap het optimisme. De Amerikaanse vertegenwoordiging zei dat een vrijlating van de vrouwen niet aanstaande is. De opmerkingen van Justitie in Irak zouden verkeerd zijn geïnterpreteerd.

De Britse regering liet op haar beurt tegen de BBC weten dat er binnen de coalitie in Irak door niemand de vrijlating van de vrouwen is gelast. Tawhid en Jihad (Eenheid en Heilige Oorlog) zou onder leiding staan van de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi. Hij is volgens Amerikaanse opgave de vertegenwoordiger van al-Qaeda in Irak. Zijn groep wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord van verscheidene buitenlandse gegijzelden en al-Zarqawi zou persoonlijk het mes hebben gehanteerd bij onthoofdingen.

Tawhid en Jihad heeft in Irak ten minste zes gijzelaars gedood. De eerste was Nicholas Berg, een Amerikaanse zakenman, die in mei werd onthoofd. In mei deelde de groep mee de krachten te hebben gebundeld met twee andere islamitische groepen in Irak: Salafiah al-Mujahidiah en Abu Dajanah al-Iraqi. Sindsdien meldde de groep ook aanslagen op leden van het Iraakse interim-bestuur. Ze heeft ook gedreigd tijdelijk premier Allawi te doden.

Gevechten en een aanslag met een zware autobom hebben woensdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad tientallen pesonen het leven gekost. Bij een felle strijd tussen Amerikaanse en Iraakse militairen en opstandige sjiieten in de wijk Sadr City kwamen ten minste 25 personen om.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief