Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Cat Stevens veroorzaakt terreuralarm

22 sep 04

Yusuf Islam, beter bekend als de zanger Cat Stevens, heeft dinsdag tijdens een vlucht van Londen naar Washington een terreuralarm veroorzaakt. De artiest, die in de jaren zestig en zeventig meerdere hits scoorde, bleek op de terrorismelijst van de Amerikaanse overheid te staan.

De Brit is de toegang tot de Verenigde Staten geweigerd. Anonieme veiligheidsbronnen meldden de krant New York Times dat Islam groeperingen die in verband zijn gebracht met terrorisme financiert. Veiligheidsfunctionarissen ontdekten de naam toen zij de passagierslijst controleerden. Het vliegtuig van United Airlines was toen al uit Londen vertrokken.

De autoriteiten dwongen de piloot van het toestel daarop tot een tussenlanding in het duizend kilometer van Washington gelegen Bangor, Maine. Yusuf Islam moest het toestel verlaten, waarna hij door de Amerikaanse douane en federale politie werd ondervraagd. Hij wordt vermoedelijk later op de dag op een vliegtuig terug naar Londen gezet.

Cat Stevens, die eigenlijk Steven Dimitri Georgiou heette, bekeerde zich in 1977 tot de islam en veranderde daarop zijn naam. Hij keerde de muziekbranche de rug toe en verspreidt sindsdien het islamitisch geloof. De website van Islam vermeldt dat de voormalig artiest, die 25 miljoen albums heeft verkocht, vele liefdadigheidsinstellingen ondersteunt.

Islam had eerder problemen met douaniers. Hij werd in juli 2000 Israël uitgezet omdat hij een aanhanger zou zijn van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief