Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland reageert geschokt op overlijden Hazes

23 sep 04

Zanger André Hazes is rond 09.30 uur in het ziekenhuis in Woerden overleden aan een hartstilstand. Dat meldde zijn impresariaat Melvin Producties. Hazes is 53 jaar geworden. Dinsdagavond rond 22.00 uur werd de geliefde volkszanger met koorts en benauwdheid in het ziekenhuis opgenomen.

Hazes wordt dinsdag gecremeerd. Dat gebeurt op uitdrukkelijke wens van de familie in besloten kring. Waar de crematie plaatsheeft, is nog niet bekend. Melvin Producties heeft iedereen vandaag dringend verzocht de familie van de overledene, met name zijn echtgenote Rachel en zijn kinderen, niet lastig te vallen.

Bij het huis van Hazes aan de Vinkeveense plassen bleef het relatief rustig, alleen de media waren goed vertegenwoordigd. Een enkele fan kwam een bos bloemen neerleggen. In Nederland is geschokt gereageerd op de dood van Hazes.

Volkszanger Koos Alberts: "Het is een kanjer van een zanger. Heel erg dat hij van ons is heengegaan. Het is vreselijk." Volgens Alberts waren Hazes en hij een voorbeeld voor elkaar. "Wat hij deed, wilde ik ook."

Zanger René Froger: "Nederland verliest een monument."

Zanger Marco Borsato:
"Nederland verliest een icoon. "Hij was simpelweg de grootste in het levenslied. Je kon van zijn muziek houden of niet, maar dat hij de beste was, stond buiten kijf. Iedere zanger wenst zo dicht bij zijn publiek te staan als Hazes."

Filmmaker John Appel: "Nederland is de meest authentieke zanger van het echte sentiment verloren. We wisten allemaal dat hij niet oud zou worden, al is dit wel heel snel gegaan. Het is goed dat hem een lijdensweg bespaard is gebleven. Een snelle plotselinge dood paste wel bij zijn stijl van leven. Ik vond hem een warm en lief mens."

Burgemeester Burgman van Vinkeveen, de woonplaats van Hazes: "Je vraagt je af, hoe is dat mogelijk? Het was natuurlijk een prominente inwoner van onze gemeente. Zo iemand geeft kleur aan de gemeente. En als hij dan overlijdt, dan valt er iets weg."

KNVB-directeur Hank Kesler: "We verliezen in Hazes een groot voetballiefhebber en supporter van Oranje. Ik ben onaangenaam verrast dat hij overleden is. Hij was altijd bereid om iets voor de KNVB te doen als we hem vroegen. Hij was bemeten met een ruim voetbal- en oranjehart."

Televisiemaker Jos Brink: "Hij was een goed maatje, een man met een gouden hart waar geen kwaad in zit. Ik ben echt ontdaan."

Televisiemaker Jacques d'Ancona: "André Hazes was een levensliedzanger die op één lijn stond met Johnny Jordaan en Willy Alberti. "Het genre zal nooit sterven, elke dag staat er wel weer een nieuwe vertolker op, maar André voegde er met succes popelementen aan toe. Vooral daardoor brak hij door bij het grote publiek."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief